EXPERȚI | Legea „cetățeniei prin investiție” comportă mai multe riscuri, inclusiv cel de spălare de bani și evaziune fiscală

  • 08 Mai 2019 13:40
EXPERȚI | Legea „cetățeniei prin investiție” comportă mai multe riscuri, inclusiv cel de spălare de bani și evaziune fiscală

Deputații Blocului ACUM vor să abroge așa numita lege „a cetățeniei prin investiție”. Ei au lansat astăzi consultări publice pe marginea acestui subiect. Experții care au participat la dezbatere atenționează că legea „cetățeniei prin investiție” comportă mai multe riscuri, inclusiv cel de spălare de bani și evaziune fiscală, relatează Radio Chișinău.

Deputații Blocului ACUM vor să abroge așa-numita lege a cetățeniei prin investiție, pentru că aceasta ar oferi oportunități pentru infracțiuni economice. Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

„Am constatat că se vine pașaportul R. Moldova în special pentru regimurile liberalizate de vize pe care le avem și asta creează riscuri enorme, inclusiv în raport cu Uniunea Europeană și cu libertatea noastră de a călători în UE. Invita, cetățenii care au votat alte forțe politice să pună presiune pe deputații pe care i-au ales că ei să susțină legea de abrogare a cetățeniei prin investiții”.

Legea cetățeniei ar putea deveni un coridor de spălare de bani, prin interpuși, atenționează expertul Veaceslav Negruță de la Transparency International:

Cei care vor să atragă cu adevărat, să obțină investiții, oferă reședință prin investiții și nu cetățenie. Cetățenie prin investiție înseamnă, de fapt, cumpărarea de pașaport în zona europeană. Și li se oferă dreptul de a călători în zeci de țări, fără angajamente și fără a plăti impozite în Republica Moldova. Noi nu vorbim de investiții, ci de vânzare de pașapoarte. E vorba de cetățenie pe bani, și nu de investiții”.

Experții atrag atenția și asupra lipsei de transparență, atunci când e vorba despre numele persoanelor care au obținut cetățenie și despre proveniența banilor. Analistul politic de la IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, crede că prin această lege ar putea fi spălați și banii din furtul miliardului.

Mai atragem atenția la  legătura acestor bani cu furtul miliardului, pentru că un domeniu de investiții importat, cum e prevăzut în lege, e cel imobiliar. Prin anumiți cetățeni interpuși, banii din miliard să fie întorși prin privatizarea anumitor imobile din R. Moldova”.

Anterior, reprezentanții Partidului Democrat, autorii proiectului de lege, au afirmat că noile prevederi ar fi inspirate din practicile internaționale și că nu există riscul ca Republica Moldova să ajungă, în acest mod, „un paradis pentru persoanele certate cu legea”.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău