EXPERȚI: La Moldovagaz au fost admise „fraude masive sub protecția acționarilor și instituțiilor de stat”

  • 25 Septembrie 2019 11:15
EXPERȚI: La Moldovagaz au fost admise „fraude masive sub protecția acționarilor și instituțiilor de stat”

Administrarea defectuoasă a societății pe acțiuni Moldovagaz în ultimii 20 de ani a condus la creșterea neîntemeiată a cheltuielilor și delapidarea patrimoniului întreprinderii, o parte dinte cheltuieli fiind incluse în tarifele pentru gaz, iar altă parte a condus la majorarea datoriilor companiei, se constată într-un studiu realizat de experții Comunității „WatchDog.MD”, Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu, informează MOLDPRES.

Potrivit autorilor studiului, toate încălcările depistate în urma controalelor Curții de Conturi sau ANRE nu s-au soldat cu sancționarea persoanelor din administrația companiei.

Consumatorii de gaze au plătit circa 1,5 miliarde de lei în plus drept rezultat al reevaluării ilegale din 2009 și majorării costurilor de amortizare. În anul 2009, Moldovagaz a majorat valoarea patrimoniului cu 4,2 miliarde de lei prin reevaluarea mijloacelor fixe, astfel costurile de amortizare incluse în tarif au crescut cu 150 milioane de lei anual, începând cu septembrie 2009, afirmă experții.

Majoritatea activelor reevaluate „erau complet uzate, iar adunarea generală a acționarilor nu a acceptat rezultatele reevaluării”. Autorii afirmă că, în 2009, a avut loc o acțiune concertată a decidenților politici, a conducerii ANRE și Moldovagaz, cu scopul de a frauda consumatorii prin modificarea legislației și includerea în tarif a costurilor nejustificate privind uzura activelor.

Consumatorii „achită nejustificat peste patru milioane de dolari anual” din cauza pierderilor de gaz prea mari în conductele de distribuție. Autorii studiului menționează că pierderile de gaz constituie 3,4 la sută și nu s-au modificat din anul 2011, deși Moldovagaz a investit peste 500 milioane de lei în conductele de distribuție a gazelor. Pentru comparație, pierderile de gaz la distribuție în țările UE sunt de 0,5 - 0,6 la sută, iar în țările balcanice de 1,5 – 2 la sută.

Experții afirmă că este necesar de verificat investițiile de 1,7 miliarde de lei pe care le-a efectuat Moldovagaz. Potrivit lor, în 2011, ANRE a depistat fraude de 243,5 milioane de lei la construcția conductelor de gaze Razdelnaya-Izmail, Tocuz-Căinari-Mereni, la achiziția de contoare, de țevi și accesorii, mijloace de transport. Achizițiile erau efectuate prin firme offshore sau prin companii ale rudelor apropiate conducerii Moldovagaz. Deși ANRE a exclus cheltuielile nejustificate din tarif și a transmis materialele la Procuratură, fraudele așa și nu au fost investigate.

Totodată, Moldovagaz ar putea procura valută la un curs mai mare decât cursul mediu oferit de bănci. Experții afirmă că procurările de valută la fel trebuie verificate, făcând referință la declarațiile procurorilor care au efectuat percheziții la furnizorul de gaze în anii 2015 și 2016.

Din cauza unor prevederi abuzive în contractul privind tranzitul gazelor, Moldovagaz ratează anual circa 22 la sută din veniturile de tranzit, se mai arată în studiu.

Experții recomandă efectuarea unui audit la Moldovagaz și toate subdiviziunile sale, de la momentul înființării, pentru a stabili costurile justificate, a determina valoarea fraudelor și valoarea reală a devierilor tarifare, care urmează a fi excluse din tarif. Potrivit autorilor, echipa de audit trebuie să analizeze rulajele bancare, contractele de achiziție a bunurilor și serviciilor, precum și datele despre furnizori, pentru a identifica unde au fost transferate veniturile ilicite. De asemenea, experții afirmă că trebuie verificată datoria pentru gaz, achitările efectuate și modul de repartizare a datoriei între malul drept al Nistrului și regiunea transnistreană.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău