Experți israelieni susțin că Rusia are rachete Iskander într-o bază din Siria

  • 06 Ianuarie 2017 19:53
Experți israelieni susțin că Rusia are rachete Iskander într-o bază din Siria

Rusia dispune de rachete Iskander cu rază scurtă de acțiune într-o bază militară din Siria, conform imaginilor obținute de un satelit de observație israelian, relatează site-ul YnetNews.com.

Satelitul Eros B, al companiei israeliene ImageSat International (ISI), a observat două rachete ruse sol-sol Iskander SS-26 în Baza militară Latakia, situată în Siria și utilizată de Forțele aeriene ruse, precizează Mediafax.

Conform specialiștilor israelieni, sistemele de rachete sunt în general camuflate, dar, din cauza recentelor ploi torențiale, armata rusă a schimbat prelatele care acopereau armamentul, expunându-le observației din satelit.

În zonă au fost observate cel puțin alte două sisteme care ar putea fi de același tip.

Rachetele sol-sol Iskander SS-26 au raze de acțiune de 400-500 de kilometri și o precizie de 5 metri, experții israelieni exprimând preocupare că pot atinge orașele Tel Aviv, Ierusalim și Haifa.

Rusia oferă susținere politică și militară regimului de la Damasc, condus de Bashar al-Assad. Siria și Iranul au exprimat de multe ori intenția de a cumpăra sisteme de rachete Iskander din Rusia, dar Moscova a refuzat cererile. Însă, cel mai probabil, trupele ruse din Siria au cerut aceste sisteme pentru bombardamentele care vizează grupurile teroriste Stat Islamic și Fatah Jabhat al-Sham (Frontul al-Nusra), filiala siriană a rețelei Al-Qaida.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău