Experți: Întrunirea „deputaților de toate nivelurile” din regiunea transnistreană este încă o încercare a Moscovei de destabilizare a situației din Republica Moldova
-
26 Februarie 16:50
Întrunirea „deputaților de toate nivelurile” din regiunea transnistreană, de miercuri 28 februarie este încă o încercare a Moscovei de destabilizare a situației din Rep. Moldova, prin agenții săi de influență. Experții cred că motivul acelui așa-numit congres este introducerea taxelor vamale și a altor măsuri care deranjează compania Șerif, adevărata stăpână a acestei regiuni secesioniste, transmite Radio Chișinău.
Autoritățile de la Chișinău spun că nu se așteaptă la ceva extraordinar de la așa-numitul congres anunțat de Tiraspol. Într-un interviu pentru TVR Moldova, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp a declarat că situația de la Tiraspol este urmărită atent de către autorități și că nu există informații despre posibile destabilizări în stânga Nistrului pe data de 28 februarie.
„Liderii de la Tiraspol conștientizează că pot avea consecințe acțiunile lor. De asemenea, suntem în contact cu misiunea OSCE în permanență pentru a putea transmite mesajele necesare ca să nu se destabilizeze situația în stânga Nistrului. Un lucru e clar, Moscova încearcă să destabilizeze situația din Rep. Moldova. Își activizează mai multe conserve aici pe care le are agenți de influență rusă”, a declarat Lilian Carp.
Tiraspolul încearcă să obțină anularea taxelor vamale la importul de mărfuri în regiunea transnistreană și prevenirea unor eventuale noi măsuri în domeniul fiscal aplicabile și în stânga Nistrului, a explicat expertul pe problema transnistreană Alexandru Flenchea, fost viceprim-ministru pentru reintegrare al Rep. Moldova,
„A fost spus deschis. Adunarea e convocată ca și răspuns la acțiunile Chișinăului și asta este principalul lucru care la moment deranjează compania Sheriff, adevărata stăpână a acestei regiuni secesioniste. Nu este în interesul companiei Sheriff nici să fie anexat de Federația Rusă, nici să vină războiul în Rep. Moldova, în particular în regiunea transnistreană, nici să fie recunoscuți ca stat independent, pentru că asta ar însemna sfârșitul imperiului Sheriff, însă nu pentru asta l-au construit timp de trei decenii și nu de asta recent liderul regiunii transnistrene, Vladimir Krasnosielski a cochetat deschis cu reprezentantul special al Ucrainei în procesul de reglementare transnistreană, Păun Rahovei”, a spus Alexandru Flenchea.
Unul dintre reprezentanții regimului de la Tiraspol, Andrei Safonov, deputat în așa-numitul Soviet Suprem al rmn, a spus pentru jurnaliștii de la „Zona de Securitate” că „situația economică” din regiune va fi subiectul-cheie al întrunirii.
Tiraspolul a cerut de mai multe ori până acum Rusiei recunoaștere Transnistriei în calitate de stat independent, de două ori în 1991, la fel și în 2006.