Experți internaționali vor facilita accesul fermierilor moldoveni la progresul tehnologic

  • 22 Februarie 2022 13:19
Experți internaționali vor facilita accesul fermierilor moldoveni la progresul tehnologic

Reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) în comun cu cei ai Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), au avut ieri o rundă de discuții cu experți internaționali, în scopul accelerării implementării și dezvoltării tehnologiilor digitale în agricultură. Părțile au explorat mecanismele existente menite să îmbunătățească productivitatea și competitivitatea întreprinderilor agroindustriale, să sporească reziliența climatică și sustenabilitatea în agricultură, transmite MOLDPRES.

„Prioritatea noastră este să susținem fermierii în achiziționarea și implementarea tehnologiilor viitorului prin soluții digitale eligibile în agricultură. Datorită studiilor demarate în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA) finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, vom formula o viziune actualizată în domeniu și vom identifica soluții optime în beneficiul cetățenilor, din perspectiva digitalizării”, a declarat la întrunire ministrul Agriculturii Viorel Gherciu, scrie sursa citată.

La rândul său, ADMA planifică inițierea unui nou program de împrumuturi, susținute adițional cu asistență tehnică, mentorat și servicii de consultanță, precum și granturi, astfel încât întreprinderile moldovenești din sectorul agro-alimentar să poată achiziționa și implementa tehnologii avansate în sectorul agricol.

În acest scop, ADMA și Proiectul FTA colaborează pentru a dezvolta o viziuni-cadru de adoptare a tehnologiilor digitale și avansate în lanțurile valorice din agricultura Republicii Moldova. Acest Cadru strategic de transformare digitală în agricultură și foaia sa de parcurs vor fi implementate prin programele ADMA, precum și cu suportul altor parteneri și instituții responsabile.

Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Guvernul Suediei, are drept scop sporirea competitivității și integrarea pe piața globală a industriilor strategice din Moldova; crearea unei forțe de muncă cu abilități digitale, pregătită pentru viitor și adaptabilă, consolidând legătura dintre educație și sectorul privat; stimularea întreprinderilor de a adopta tehnologii ce sporesc productivitatea și implementarea inovațiilor care stau la baza economiei digitale, valorificând creativitatea, cunoștințele și tehnologiile pentru o creștere durabilă. FTA ajută companiile să realizeze tranziția către modele de afaceri circulare și durabile și să aplice practici și tehnologii ecologice, în scopul de a construi o economie și o societate robustă în R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău