Experți | În prezent fenomenul corupției îi îngrijorează cel mai mult pe cetățenii R. Moldova, care sunt convinși că acest fenomen nu va dispărea
-
26 Ianuarie 2023 14:45
Domeniul sănătății rămâne a fi unul dintre cele mai afectate de corupție. Toleranța față de corupție, neîncrederea, disfuncționalitatea sectorului de justiție, convingerea că actele de corupție nu ajung a fi descoperite și pedepsite sunt principalii factori de corupție, scrie Radio Chișinău.
Subfinanțarea instituțiilor de sănătate, ascensiunea în funcții de conducere și calitatea proastă a serviciilor medicale sunt principalele cauze ale corupției în domeniul medical din R. Moldova. Experta în legislație și management în sănătate, Rodica Rusu-Gramma, clasifică riscurile de corupție în trei categorii:
„Primul nivel ar fi nivelul de sistem, pentru că dacă până acum rata plății salariilor era 55-60 de procente, astăzi ajunge la 90 procente din tot contractul, atunci pentru pacient și spital rămân zece procente și e normal că spitalul va avea insuficiențe și astfel se ajunge să se ceară de la oameni. Al doilea nivel este nivelul de instituții și aici vorbim despre ascensiunea la anumite posturi, trebuie să recunoaștem că pentru unele posturi se plătește. Și al treilea nivel este nivelul interpersonal, este acea relație medic pacient. Dacă s-ar rezolva primele două niveluri, al treilea s-ar micșora de la sine”, menționează Rodica Rusu Gramma.
Când vorbim despre corupția în medicină întotdeauna la mijloc este un pacient aflat într-o situație de vulnerabilitate, care nu o să spună despre mită, dar o să se conformeze ca să supraviețuiască, explică experta anticorupție, Cristina Ciubotaru:
„Există corupție vizibilă și există corupție invizibilă în medicină. Cea vizibilă este cea deranjantă, care există la nivelul relației medic-pacient, este și cea care deranjează cel mai mult. Corupția invizibilă din achizițiile medicale este corupția despre care cunosc mai puțin, dar volumele sunt foarte mari. Rep. Moldova este țara care are foarte puțini specialiști buni. Și atunci pacientul și rudele tind să nu denunțe corupția, iar medicul care transformă medicina în business nu știu dacă este medic”, a afirmat Cristina Ciubotaru:
Experții au constat că în prezent fenomenul corupției îi îngrijorează cel mai mult pe cetățenii Rep. Moldova, care sunt convinși că acest fenomen nu va dispărea, a spus sociologul, Vasile Cantarji:
„Cetățenii totuși înțeleg că corupția nu dispare, dar ea se transformă în alte forme. Un prim factor generator de corupție este toleranța față de corupție. Această practică face parte din mentalitatea și din cultura noastră. Neîncrederea, disfuncționalitatea sectorului de justiție, convingerea că actele de corupție nu ajung a fi descoperite și pedepsite la fel sunt considerate factori universali de existență a corupției”, a declarat Vasile Cantarji.
Subiectul a fost discutat în cadrul conferinței „ Prevenirea și diminuarea corupției în sistemul medical din Moldova. Propuneri pentru noua strategie anticorupție”, organizată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu susținerea Uniunii Europene și a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).