Experți în justiție: Procurorul general Ion Munteanu trebuie să iasă cu mesaje față de politic precum că această instituție este independentă și se supune doar legii și Constituției

  • 03 Iunie 13:06
Experți în justiție: Procurorul general Ion Munteanu trebuie să iasă cu mesaje față de politic precum că această instituție este independentă și se supune doar legii și Constituției

Noul procuror-șef, Ion Munteanu, care a fost învestit sâmbătă în funcție pentru un mandat de șapte ani, trebuie să se concentreze pe fortificarea Procuraturii Generale din punct de vedere instituțional. Experții în justiție au subliniat, pentru Radio Chișinău, că procurorul general trebuie să spună clar politicului că instituția pe care o conduce este independentă și se supune doar legii și Constituției.

Avocatul Promo-LEX Vadim Vieru este de părere că Procuratura Generală este, actualmente, slăbită din punct de vedere instituțional. Astfel, noul șef ar trebui să se concentreze, în primul rând, pe acest aspect.

 „Cred că trebuie să se axeze pe fortificarea Procuraturii din punct de vedere instituțional, pe asigurarea unei independențe veritabile a procurorilor... Ar trebui să înceapă cu mesaje față de politic precum că această instituție este independentă și se supune doar legii și Constituției. Însă, dacă va continua să cocheteze cu politicienii, soarta acestui mandat este clară, la fel ca și soarta altor mandate...”, a declarat Vieru.

Printre prioritățile noului procuror-șef trebuie să se regăsească și refacerea imaginii instituționale, spune experta anticorupție, Mariana Kalughin. Mai multe lucruri care s-au întâmplat până acum au pus la îndoială independența Procuraturii față de politic, a subliniat ea.

 „În acest sens pot fi pomenite și demisia nu tocmai legală, după mine, a procurorului general Stoianoglo, multiplele revizuiri la legea Procuraturii astfel încât tocmai la procedurile de concurs s-a intervenit, ceea ce ne lasă această senzație precum că legea se făcea pentru ca să se potrivească o anumită persoană. Exercitarea interimatului de către Munteanu, vrei nu vrei, lasă senzația că este comod sistemului, dar și puterii...”, a conchis Kalughin.

De asemenea, experta consideră că este necesară efectuarea unei analize funcționale a Procuraturii Generale care ar scoate la iveală problemele reale cu care se confruntă instituția. Este nevoie de mai multă transparență, vizibilitate, independență, și credibilitate în ceea ce privește activitatea organelor de autoadministrare.

Amintim că, săptămâna trecută, procurorul Ion Munteanu a fost desemnat învingător în concursul pentru conducerea Procuraturii Generale, organizat de Consiliul Superior al Procurorilor. Sâmbătă, Ion Munteanu a fost învestit în funcție, după ce președinta Maia Sandu a semnat un decret în acest sens.

După ceremonia de învestire, Ion Munteanu a chemat toți procurorii la consolidare, subliniind că trebuie să livreze rezultate la maximum, iar investigațiile inițiate trebuie să continue.

Precizăm că numirea unui procuror-șef este o condiție pentru deschiderea negocierilor de aderare a Rep. Moldova cu Uniunea Europeană, care se așteaptă la finalul lunii iunie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:5,14 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău