Experți în justiție, despre raportul de activitate al Procuraturii Anticorupție pentru anul trecut: „Suntem încă prea departe de performanța așteptată în combaterea corupției”
-
25 Ianuarie 12:11
Suntem încă prea departe de performanța așteptată în combaterea corupției, constată unii experți în justiție, care au comentat raportul de activitate al Procuraturii Anticorupție pentru anul trecut. Aceștia subliniază că existe anumite îmbunătățiri în ceea ce privește transparența instituției, precum și lupta cu finanțările ilegale ale partidelor, însă, acest lucru e prea puțin, întrucât dosarele de rezonanță bat pasul pe loc, transmite Radio Chișinău.
Referindu-se la raportul de activitate al Procuraturii Anticorupție, prezentat miercuri de către șefa instituției Veronica Drăgilin, expertul în justiție Andrei Curăraru subliniază că cetățenii și partenerii externi au așteptări mult mai mari de la această instituție. El nu exclude, însă, că există și sabotare din interior.
„Nici cetățeanul simplu, nici partenerii noștri strategici nu văd activitatea anticorupție ca una care se mișcă din loc, care are progrese reale. Aici cred că încă putem vorbi de o perioadă de grație legată de delimitarea competențelor Centrului Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție, care trebuie să se ocupe doar de corupția mare, și de crearea acelei instanțe anticorupție, care, la moment, nu este clar la ce etapă se află. Este un raport intermediar care mai mult arată intenții decât realizări”, a declarat Andrei Curăraru.
La rândul său, expertul Ilie Chirtoacă are cuvinte de laudă pentru comunicarea și nivelul de transparență al Procuraturii Anticorupție. Totodată, acesta susține că o activitate eficientă în 2023 a existat în lupta cu finanțarea ilegală a partidelor. Totuși, dosarele de rezonanță bat pasul pe loc.
„Suntem încă prea departe de acea performanță pe care o așteaptă toată lumea, mai ales după atâția ani de stagnare a acestor instituții, care au servit inclusiv intereselor oligarhice. Este important ca în toate procuraturile să avem procurori onești și independenți, care nu au servit altor regimuri. Curățarea Procuraturii este un subiect foarte important. Sper ca evaluarea extraordinară a procurorilor să se întâmple cât mai devreme, astfel încât să fie verificați cel puțin cei din funcții cheie”, a spus Ilie Chirtoacă.
În cadrul prezentării raportului de activitate pentru anul 2023, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că Rep. Moldova a făcut progrese semnificative anul trecut în combaterea corupției, însă, în examinarea dosarelor se atestă un ritm lent.
Ea a comunicat că în 2023 au fost trimise în judecată peste 300 de dosare, iar aproximativ 100 dintre acestea au fost pentru infracțiuni de corupție în sfera publică. Veronica Dragalin a mai menționat că instituția pe care o conduce nu are suficienți angajați, iar din acest motiv, funcționarilor existenți le revine un volum mai mare de muncă.