Experți în energie de la Banca Mondială au apreciat progresul proiectelor din sistemul electroenergetic al Republicii Moldova

  • 20 Septembrie 15:42
Experți în energie de la Banca Mondială au apreciat progresul proiectelor din sistemul electroenergetic al Republicii Moldova

Progresul general de implementare, aspectele tehnice, financiare, de mediu și sociale, precum și alte priorități aferente Proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova și Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău (PIESACET-2), au fost examinate în cadrul unei misiuni a Băncii Mondiale, aflate la Chișinău, anunță Ministerul Energiei al Republicii Moldova.

În context, în perioada 16-20 septembrie curent, au fost desfășurate mai multe  ședințe de lucru și vizite în teren, inclusiv pe șantierul de construcție a Liniei Electrice Aeriene de 400 kV Vulcănești-Chișinău și la Stația Electrică Chișinău. Totodată, au fost purtate discuții la subiectul realizării condițiilor de intrare în vigoare a noului Proiect „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (Proiectul STEEM)”, Acordul de Împrumut și Acordul de Grant pentru implementarea activităților Proiectului fiind semnate în luna august curent.

Întâlnirile s-au desfășurat cu participarea reprezentanților Ministerului Energiei, Ministerului Educației și Cercetării, S.A. Termoelectrica, Î.S. Moldelectrica  și a echipei Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii (UCIPE), responsabile pentru implementarea proiectelor.

  • Proiectul de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova (PDSE): activități prioritare  construcția liniei electrice aeriene de înaltă tensiune pe direcția Vulcănești-Chișinău de 400 kV, modernizarea/ extinderea a două stații electrice. Beneficiarul proiectului este ÎS Moldelectrica.
  • Proiectul de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2): scop general creșterea eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău. Beneficiarul proiectului este Termoelectrica S.A..
  • Proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”: activități prioritare reabilitarea energetică a 46 de școli din întreaga țară și instalarea a circa 250 de puncte termice individuale.

Proiectele sunt finanțate de Banca Mondială și implementate de Ministerul Energiei, prin Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
18
Sun
19
Mon
21
Tue
21
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău