Experți de la Chișinău | Republica Moldova nu trebuie să renunțe la programele de cooperare cu NATO
-
12 Ianuarie 2022 13:16
Experți în domeniul politicilor și relațiilor internaționale de la Chișinău consideră că Republica Moldova nu are dreptul să renunțe la programele de cooperare cu NATO, iar autoritățile moldovene ar trebuie să fie mai insistente în promovarea mesajelor prin care să pună presiune pe Rusia în vederea retragerii trupelor acestei țări din regiunea transnistreană. Declarațiile au făcut pentru Radio Chișinău de către fostul ministru al Apărării, Viorel Ciobotaru, și analistul politic, Nicolae Negru, în contextul discuțiilor dintre Occident, NATO și Rusia privitor la așa-zisele garanții de securitate cerute de Moscova.
Experții spun că discuțiile au loc într-un context geopolitic complicat și că ele vor avea impact și asupra Republicii Moldova. În această situație, Chișinăul trebuie să aibă un comportament echilibrat. Totodată, Republica Moldova nu poate renunța la cooperarea în domeniul securității pe care o are cu partenerii occidentali, a spus pentru Radio Chișinău fostul ministru al Apărării și directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru.
„Republica Moldova categoric nu trebuie și nu ar fi politic corect să-și sisteze, înghețe sau să-și diminueze volumul de activități și cooperare cu Alianța Nord Atlantică. (...) Republica Moldova trebuie să fie atât solidară cu poziția ocupată nu doar de NATO, dar și de UE și desigur că să fie la nivelul acelor angajamente pe care și le-a asumat în cadrul dialogului strategic cu SUA și cu UE, dialog recent lansat în domeniul securității”.
Experții de la Chișinău consideră că cerințele Moscovei urmăresc, de fapt, restabilirea sferei de influență rusă din perioada sovietică, pentru ca Rusia să poată controla suveranitatea țărilor din spațiul fostei URSS. „Nu putem admite revenire la perioada războiului rece când avea dreptate cel puternic”, a declarat pentru Radio Chișinău, analistul politic, Nicolae Negru. Potrivit lui, Chișinăul trebuie să-și formuleze clar o poziție și să ofere Alianței Nord-Atlantice argumente pe care să le folosească la masa de negocieri.
„Poate chiar Parlamentul să facă o declarație în acest sens – să spună clar poziția Republicii Moldova. (...) Desigur că Rusia trebuie să-și retragă trupele de pe teritoriul Rublicii Moldova. Lucrurile acestea trebuie spuse. Ar fi un moment potrivit și eu cred că asta ar putea servi și ca un argument la masa de negocieri, un argument pentru NATO, SUA și UE.”
În această săptămână, au loc o serie de conferințe pe teme de securitate în Europa, urmare a unei adresări a Federației Ruse către SUA și NATO privind stoparea extinderii Alianței Nord-Atlantice și sistarea programelor de cooperare militară cu țările din spațiul post-sovietic, dar și din Europa de Est. Discuțiile au început la Geneva între SUA și Rusia, continuând pe platformele Consiliului NATO-Rusia, și cea a OSCE.