EXPERȚI | În cazul unei eventuale coaliții dintre PDM și PSRM, Vladimir Plahotniuc va trebui să cedeze din portofolii

  • 20 Martie 2019 08:45
EXPERȚI | În cazul unei eventuale coaliții dintre PDM și PSRM, Vladimir Plahotniuc va trebui să cedeze din portofolii

Situația în care s-au pomenit formațiunile politice care au acces în Parlament este una deloc ușoară. În timp ce blocul ACUM este „curtat” de celelalte două partide – PDM și PSRM, acestea din urmă vor trebui să se comporte prudent și vor avea să răspundă în fața alegătorului, transmite IPN.

Comentatorul politic Victor Ciobanu este de părere că se poartă, cu siguranță, negocieri, doar că ele au loc după paravan. Potrivit lui, riscurile ca socialiștii să fie înghițiți de PDM, în cazul unei coaliții formate de aceste două partide, sunt extrem de mari.

„Ei își semnează sinuciderea în public mergând în coaliție formală cu PDM. Pentru democrați tot nu este o situație fericită pentru că Vladimir Plahotniuc va fi pus în situația să cedeze multe lucruri, după ce în ultimii ani a obținut ca PDM să conducă de unul singur. Va trebui să cedeze din portofolii, din Guvern. Eu cred că mult mai fezabil și mai ieftin pentru el este de a racola candidați aparte”, a menționat Victor Ciobanu la emisiunea „Politica Nataliei Morari„ de la TV8.

Politologul Igor Volnițchi este de părere că socialiștii s-au pomenit într-o situație „interesantă”, pentru că pentru PSRM există riscuri atât dacă va face o coaliție cu PDM, cât și dacă rămâne în opoziție.

„Acest partid se află de ceva timp în opoziție și nu poate la nesfârșit să se afle în opoziție”, susține Igor Volnițchi.

„În plus, dacă PSRM face coaliție cu democrații, va trebui să aibă argumente ca să convingă și Moscova, având în vedere „războiul” pe care l-au dus democrații cu Rusia”. În același timp, există suficiente riscuri și pentru PDM, în cazul unei coaliții cu PSRM, afirmă el.

Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă, Igor Boțan, consideră că actualmente toate formațiunile sunt într-o situație complicată. Potrivit lui, faptul că blocul ACUM a fost „curtat” și de PDM, și de PSRM reprezintă un joc pe care blocul l-a jucat corect. Totodată, Igor Boțan consideră că nu există nicio problemă pentru formarea unei coaliții dintre democrați și socialiști. În opinia lui, singura problemă a PSRM într-o discuție cu PDM este faptul că nu este pe poziție egală cu democrații, care deja deține puterea în stat prin faptul că are influență asupra autorităților de drept și de reglementare .

Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, au lansat de câte două ori invitații la discuții către blocul electoral ACUM, care au fost refuzate. Deocamdată, acestea nu s-au pronunțat în privința unei coaliții de guvernare în comun.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău