EXPERȚI: În a doua jumătate a anului, economia R.Moldova își va reveni ușor, dar oricum, nu se va putea evita recesiunea

  • 24 Iulie 2020 13:31
EXPERȚI: În a doua jumătate a anului, economia R.Moldova își va reveni ușor, dar oricum, nu se va putea evita recesiunea

Ultimele date statistice arată o scădere a indicatorilor economici în practic toate domeniile, iar criza pare să se aprofundeze. Experții consideră însă că în a doua jumătate a anului, economia Rep. Moldova își va reveni ușor, dar oricum, nu vom putea evita recesiunea.

În primele cinci luni ale acestui an producția industrială a scăzut cu aproximativ 7%, exporturile și importurile – cu 15-16 la sută, o situație similară atestându-se și în domeniul transporturilor.

Mai mult, în luna mai, reducerile sunt mai mari decât media pe perioada anterioară.

Este o criză provocată de pandemia de coronavirus care a lovit nu doar Republica Moldova, explică analistul economic, Viorel Gârbu. Potrivit acestuia, situația în domeniul economic a fost condiționată de restricțiile la care au recurs aproape toate statele din regiune. În condițiile în care restricțiile au fost practic eliminate în ultimul timp, economia se va redresa ușor, dar oricum nu-și va reveni în totalitate, prognozează Viorel Gârbu.

Criza a lovit și agricultura, care era deja afectată de condițiile meteo - seceta și înghețurile, menționează expertul Viorel Chivriga. Potrivit acestuia, cel mai mult au avut de suferit culturile cerealiere, ceea ce va afecta și sectorul zootehnic, aflat și așa în cădere continuă în ultimul deceniu. Criza din acest an va afecta și situația de anul viitor, potrivit expertului.

Amintim că Fondul Monetar Internațional a prognozat o reducere a economiei Republicii Moldova cu 3% în acest an, din cauza pandemiei. Guvernul prognozează un deficit bugetar de aproximativ 20 de miliarde de lei, cu toate acestea nu renunță la mai multe proiecte de infrastructură, pe care însă, opoziția, le consideră electorale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău