Experți | Implementarea votului prin internet este o nouă modalitate de exprimare opțiunii politice, noi procedee care, mai de vreme sau mai târziu, vor fi aplicate și în R. Moldova
-
21 Februarie 2023 14:47
Metoda alternativă de vot, rândurile mari care s-au înregistrat secțiile de votare din diaspora, distanțele lungi și lipsa de buletine de vot - au adus la necesitatea identificării unei noi soluții pentru acești alegători. Astfel, implementarea votului prin internet devine un subiect actual și pentru Rep. Moldova. Estonia, unde de peste 15 ani se votează prin internet, poate fi considerată un exemplu de succes în acest sens. Subiectul votului on-line a fost discutat astăzi, 21 februarie, în cadrul dezbateri publice, scrie Radio Chișinău.
Unul dintre obiectivele Comisiei Electorale Centrale este să comunice eficient cu societatea despre subiectele actuale, iar viitorul este cu și despre
aplicarea tehnologiilor informaționale, a declarat în cadrul evenimentului președintele CEC, Angelica Caraman:
„Implementarea votului prin internet devine un subiect foarte actual și asta e de bine, pentru că unul dintre obiectivele instituției responsabile de organizarea alegerilor este ca să discute subiectele de actualitate cu societatea, în special în contextul reformei electorale și elaborarea metodelor alternative de vot. Începând cu anul 2020 a fost inclus în planul strategic al comisiei dezvoltarea unor metode alternative de vot și votul prin internet. Menționez că avem ca model votul suplimentat în Estonia – un exemplu de succes și sperăm, de ce nu, să devenim următoarea țară care să poată implementa votul prin internet. Dar accentuăm că trebuie să ne grăbim încet pentru că sunt mai multe procese și etape”, a declarat Angelica Caraman.
Potrivit arhitectului specializat în Sisteme Informaționale la Agenția de Guvernare Electronică (eGov), Artur Reaboi, în Estonia se votează prin internet de 15 ani și la ultimele alegeri au fost circa 50 la sută de voturi exprimate on-line:
„Votul prin internet nu este un vot electronic sau un vot exprimat prin scanarea unei hârtii. Anume votul prin internet este implementat doar în Estonia la această etapă. Noi ne-am dat seama că, de fapt, însuși conceptul estonian este mai important decât implementarea”, a spus Artur Reaboi.
În același context, expertul în guvernare electronică, Dan Nicorici, a menționat că cetățenii Rep. Moldova sunt pregătiți să se folosească de votul prin internet:
„Un studiu încă din 2018, al Asociației Promo-LEX a arătat că peste 40% dintre cetățeni ar vota electronic. Noi în țară avem acum 200 de mii de oameni care au semnătură electronică și 90% din gospodării care sunt conectate la internet. Ceea ce înseamnă că cetățenii noștri sunt gata să se folosească de acest sistem. Rep. Moldova are toată infrastructura necesară, avem semnături electronice calificate și aici nu vorbim doar despre diferite logări”, a precizat Dan Nicorici.
Experții au mai spus că implementarea votului prin internet este o nouă modalitate de exprimare opțiunii politice, noi procedee care, mai de vreme sau mai târziu, vor fi aplicate și în Rep. Moldova.