Experți: Imaginea R.Moldova în Occident riscă să ajungă ca cea a Belarusului

  • 29 Iunie 2018 14:24
0%
00:00:00
00:00:00

Reacțiile dure ale comunității internaționale la invalidarea alegerilor din Chișinău, în special ultima reacție a Departamentului de stat al SUA, demonstrează că lucrurile în domeniul dezvoltării democrației, merg într-o direcție inversă în Republica Moldova, susțin analiștii politici. Potrivit lor, dacă situația nu se va schimba, imaginea Republicii Moldova în Occident riscă să ajungă ca cea a Belarusului. 

Decizia netransparentă a Curții Supreme de Justiție de a menține invalidarea alegerilor primarului Chișinăului din 3 iunie reprezintă o amenințare la adresa democrației în R. Moldova, potrivit unui comentariu al purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert. Reacții similare au prezentat recent și reprezentanți de vârf ai Uniunii Europene dar și misiuni diplomatice acreditate la Chișinău.

Reacția Washingtonului a fost difuzată într-o perioadă în care în Statele Unite se afla președintele Parlamentului, Andrian Candu și la scurt timp după o vizită a premierului Pavel Filip. Acest fapt demonstrează că autoritățile de la Chișinău nu au convins prin afirmațiile lor că nu au avut nicio implicare asupra invalidării alegerilor, a comentat pentru Radio Chișinău fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite, Igor Munteanu.

„SUA indică clar că nu acceptă și nu va tolera aceste devieri și nu va accepta manipularea din partea unor partide politice care se plimbă la Washington, vin înapoi și pretind că totul este bine și frumos”.

Reacția Departamentului de Stat indică foarte clar că Statele Unite nu acceptă și nu tolerează asemenea devieri, iar dacă la Chișinău lucrurile vor merge  în aceeași direcție,  Republica Moldova riscă să coboare la imaginea pe care o are Belarusul în Occident, a apreciat Igor Munteanu.

„Există un stat pe nume Belarus, care chiar dacă un grad de prosperitate este considerat un stat cu mari devieri ce țin de funcționarea instituțiilor democratice. Și atunci relațiile cu acest stat sunt diminuate, există sancțiuni puse asupra unor funcționari care servesc intereselor președintelui Lukașenko. Același lucru este posibil este posibil să se întâmple și în cazul Republicii Moldova, dacă oficialii, politicienii care sunt acum la guvernare nu înțeleg că se joacă cu focul. Eu cred că RM a trecut acum peste niște linii roșii și dac nu vor fi recunoscute public aceste devieri, starea de lucruri se va agrava”.

După aceste reacții în unison ale Statelor Unite și Uniunii Europene, mingea este pe terenul autorităților de la Chișinău care trebuie să dovedească prin fapte că lucrurile în Republica Moldova se schimbă, a comentat fostul ministru-adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iulian Groza.

Mingea este pe terenul autorităților să demonstreze că au capacitatea să asigure funcționarea unei justiții independente și să asigure că dreptul cetățeanului la vot este asigurat și garantat.

Amintim că justiția din Republica Moldova a invalidat alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului, câștigate de liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Opoziția a organizat mai multe acțiuni de protest, considerând că în spatele acestor hotărâri ar sta guvernarea, care însă a negat acuzațiile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău