EXPERȚI: Igor Dodon promite majorări salariale medicilor și indemnizații pensionarilor, dar nu a precizat de unde se vor lua acești bani

  • 26 Mai 2020 13:08
EXPERȚI: Igor Dodon promite majorări salariale medicilor și indemnizații pensionarilor, dar nu a precizat de unde se vor lua acești bani

Anunțul făcut de președintele Igor Dodon privind majorarea salariilor medicilor și intenția de a acorda indemnizații pensionarilor este unul eminamente politic și are legătură cu viitoarea campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, constată experții, menționând că autoritățile nu au prezentat nicio analiză economică sau de oportunitate.

Igor Dodon a anunțat ieri că se intenționează dublarea salariilor medicilor, treptat, în următorul an, iar prima etapă ar fi preconizată pentru luna septembrie. Aproximativ în aceeași perioadă, Guvernul ar putea aloca indemnizații unice pensionarilor cu pensii mai mici de 3.000 de lei.

Igor Dodon a făcut acest anunț, după ce acum câteva săptămâni declara că statul nu va putea achita pensii și salarii dacă nu va fi ratificat Acordul de împrumut cu Rusia. În plus, perioada când se intenționează să fie achitate indemnizațiile și să fie majorat salariul medicilor coincide cu începutul perioadei electorale pentru alegerile prezidențiale, la care, cel mai probabil, Igor Dodon va concura pentru al doilea mandat.

În acest context, economistul de la Expert-Grup, Dumitru Budianschi este de părere că inițiativele sunt politice și electorale.

„El a intrat în campania electorală și face promisiuni electorale și în stânga, și în dreapta. Eu nu spun că medicii nu au nevoie de salarii mai mari, iar pensionarii nu trebuiesc ajutați, dar de ce nu a făcut până acum?  Acum în câteva zile, în perioada de criză va rezolva totul? Eu cred că sunt declarații și promisiuni electorale.”

De aceeași părere este și expertul Viorel Gârbu. El mai atrage atenția că autoritățile nu au precizat de unde vor fi luați acești bani, dar nu există nici o analiză de oportunitate și impact ale acestor inițiative.

„Toți vrem salarii mai mari, dar nu trebuiesc sacrificate alte costuri care la fel sunt importante și care garantează anumite perspective de viitor. Dacă nu investim în infrastructură, nu se dezvoltă economia și, respectiv, în 5-6 ani nu vor fi bani pentru pensii și salarii. Nu putem să sacrificăm totul pentru anumite idealuri politice. Chiar dacă sunt mijloace financiare în alte sectoare, care pot fi redirecționate pentru a face aceste plăți, lipsește analiza de ce anume aceste proiecte sunt importante în această perioadă de timp.”

Pentru ca majorările respective și acordarea indemnizațiilor să intre în vigoare, acestea trebuie aprobate de Guvern și Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău