EXPERȚI: Guvernul nu trebuie să abuzeze în privința asumării răspunderii în Parlament, totuși dacă blocajul va continua, Legislativul riscă să fie dizolvat

  • 07 Iulie 2020 14:37
EXPERȚI: Guvernul nu trebuie să abuzeze în privința asumării răspunderii în Parlament, totuși dacă blocajul va continua, Legislativul riscă să fie dizolvat

Guvernul nu trebuie să abuzeze în privința asumării răspunderii în Parlament, iar lipsa cvorumului, deja constituie un eșec, consideră unii experți. În același timp alții sunt de părere că Guvernul a procedat corect și atrag atenția că dacă blocajul va continua, Legislativul riscă să fie dizolvat.

Guvernul și-a asumat răspunderea pe patru proiecte de lege, inclusiv modificarea bugetului, dar opoziția a boicotat deja de trei ori ședințele Parlamentului, cerând ca inițiativele respective să fie examinate în procedură obișnuită. În pofida acestui triplu eșec, premierul Ion Chicu a sugerat că nu va ceda și este gata să se prezinte și în continuare în Parlament.

Parlamentul este obligat să examineze în mod prioritar proiectele Guvernului, dar, Executivul nu trebuie să abuzeze cu angajarea răspunderii, mai ales în contextul în care niciuna din prevederile din proiectele respective nu reprezintă o urgență, a explicat expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni. El susține că deputații ar trebui să se adreseze la Curtea Constituțională și să reclame abuzurile Guvernului.

Și expertul Teodor Cârnaț califică insistența Guvernului drept un abuz și consideră că de această situație ar trebui să se ocupe Procuratura Generală.

În același timp, fostul judecător la Curtea Constituțională, Victor Pușcaș consideră că guvernul a procedat corect, reieșind din actuala situație politică, dar deputații trebuie să găsească un compromis. În caz contrar, dacă blocajul va continua timp de trei luni, Parlamentul riscă să fie dizolvat.

Amintim că în luna aprilie Guvernul și-a mai angajat răspunderea pe câteva proiecte de lege, dar atunci Curtea Constituțională le-a anulat, invocând încălcarea procedurii, deoarece la ședință nu au fost prezenți cel puțin 51 de deputați.

Conform procedurii, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului, dar deputații pot depune moțiune de cenzură, care, dacă este votată, duce la demiterea Guvernului. Așa a căzut guvernul Sandu, în noiembrie anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:4,12 m/s
Thu
20
Fri
21
Sat
20
Sun
21
Mon
23

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău