Experți: Extinderea serviciilor de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani trebuie să fie o prioritate pentru autorități

  • 19 Iulie 2023 15:13
Experți: Extinderea serviciilor de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani trebuie să fie o prioritate pentru autorități

Extinderea serviciilor de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani este absolut necesară și trebuie să fie o prioritate. Acest deziderat poate fi atins doar printr-un efort consolidat dintre autorități, parteneri de dezvoltare și mediul de afaceri. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul evenimentului de lansare a studiului privind impactul economic al instituționalizării serviciilor de îngrijire a copiilor, organizat de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie, în parteneriat cu UN Women, UNICEF și UNFPA, transmite IPN.

Printre principalele provocări identificate în cadrul interviurilor realizate s-a constatat lipsa de cooperare și angajament comun în instituțiile care furnizează acest serviciu de educație timpurie. Nu se cunoaște exact câți copii sunt înscriși în instituțiile private și e posibil că numărul celor instituționalizați să fie subestimat.

Adriana Cazacu, secretar de stat al Ministerului Educație și Cercetării, a declarat că domeniul educației timpurii este unul foarte important pentru sistemul educațional și e absolut necesar să se intervină pentru a crește numărul de servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani.

„Copiii până la vârsta de 3 ani se dezvoltă cel mai mult, rapid, vertiginos. Și nu ne referim doar la dezvoltarea lor fizică, biologică, dar ne referim în primul rând la dezvoltarea lor mentală, psihică. Studiile din domeniu pedagogiei demonstrează că este foarte importantă instituționalizarea copiilor în primii ani de viață pentru că dezvoltarea copilului depinde foarte mult de mediul în care se află și nu toți părinții sau toate familiile pot oferi mediul cel mai prielnic pentru dezvoltarea necesară, adecvată copilului până la vârsta de 3 ani. Este necesară o extindere a serviciilor de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani. Acest lucru poate fi rezolvat, bineînțeles, prin sprijinul partenerilor de dezvoltare, dar și prin sprijinul mediului de afaceri” a declarat Adriana Cazacu.

Otilia Dandara, vice-rector la Universitatea de Stat a Moldovei, prima instituție de învățământ superior din țară care a susținut posibilitatea de a organiza în cadrul universității un centru polivalent, prietenos familiei pentru copii până la un an și un spațiu de îngrijire a copiilor până la 3 ani. Ea spune că resursa umană este cea mai importantă pentru instituție și universitatea, pe lângă misiunea academică, are și misiunea socială de a consolida valorile.

„Universitatea ca instituție publică trebuie să fie un exemplu, un model pentru alte instituții. Studenții USM care-și fac studiile la zi au 70 de copii până la 3 ani și angajații universității au 95 de copii cu vârsta de până la 3 ani. Ce vrem să facem? Ziceam despre un centru polivalent. În primul rând este vorba de acel spațiu prietenos copiilor. Este un spațiu în care bebelușii care necesită să fie alăptați de mame vor putea să beneficieze de condițiile acestui spațiu pentru ca să se afle împreună cu membrii familiilor, fie cu tătici sau bunici, să se afle în acest centru atât timp cât mămicile sunt la cursuri. Al doilea spațiu este centrul de îngrijire pentru copiii până la trei ani, care va fi echipat, mobilat corespunzător cu spațiu de joacă separat și spațiu de dormit separat pentru ca să se afle pentru o anumită perioadă atât timp cât mămicile sunt la ore. Universitatea este un mediu mai diferit, mai deosebit decât alte întreprinderi. Doamnele profesoare, colegele noastre nu au program de la 08:00 la 17:00. Nu au nevoie să beneficieze de acest centru de luni până vineri. Ele au nevoie pentru câteva ore pe săptămână, uneori și sâmbăta. De aceea, tocmai acest centru cred că o să le încurajeze să se implice mai devreme în procesul de muncă, în activitatea profesională”, a declarat Otilia Dandara.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, a declarat că productivitatea muncii în Republica Moldova este una dintre cele mai joase din regiune. Dacă se va investi în productivitatea muncii, inclusiv în politici prietenoase familiei, se va ajunge la o productivitate a muncii ridicată, o economie competitivă și un  stat economic puternic. „În confirmarea celor expuse, am lansat în cadrul concursului Marca Comercială a Anului, am lansat împreună cu UNFPA și o nominalizare nouă Marca Comercială cu pentru politici prietenoase familiei. Dacă inițial s-au înscris doar 2-3 companii, în anul trecut am avut 10, dintre care 6 au fost declarate câștigătoare. Ele au implementat politici prietenoase familiei în cadrul companiei”, a declarat Sergiu Harea.

Autorii studiului privind impactul economic al instituționalizării serviciilor de îngrijire a copiilor au venit cu recomandări. Prima ține de extinderea educației timpurii și implementarea politicilor prietenoase familiei în sectorul public și privat. O altă recomandare vizează îmbunătățirea guvernanței și creșterea transparenței privind opțiunile disponibile și îmbunătățirea calității și îmbunătățirea accesului la serviciile de îngrijire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău