EXPERȚI | Evenimentele de ieri demonstrează existența unei înțelegeri între PSRM și „Pentru Moldova”, dar evoluțiile politice vor depinde mult de rezultatele alegerilor prezidențiale

  • 10 Noiembrie 2020 13:08
EXPERȚI | Evenimentele de ieri demonstrează existența unei înțelegeri între PSRM și „Pentru Moldova”, dar evoluțiile politice vor depinde mult de rezultatele alegerilor prezidențiale

Decizia Partidului Democrat de a se retrage de la guvernare după învestirea viitorului președinte și graba cu care premierul Ion Chicu și șeful statului în exercițiu, Igor Dodon, au modificat garnitura guvernamentală este comentată diferit de experți. Ei însă consideră că evenimentele de ieri demonstrează încă o dată existența unei înțelegeri între Partidul Socialiștilor și Platforma parlamentară „Pentru Moldova”, dar evoluțiile politice vor depinde mult de rezultatele alegerilor prezidențiale de duminică.

Decizia democraților de a se retrage de la guvernare după învestirea viitorului președinte a fost o greșeală a formațiunii, care a fost taxată imediat de socialiști și de Igor Dodon, consideră analistul politic Victor Ciobanu. În opinia sa, graba cu care guvernarea a operat remanierile, înlocuindu-i pe miniștrii PDM cu apropiați ai lui Igor Dodon demonstrează că acesta mizează pe o majoritate parlamentară dintre PSRM și Platforma „Pentru Moldova” formată din deputații Partidului Șor și câțiva foști deputați PDM, care au părăsit și grupul „Pro Moldova”. Potrivit lui Victor Ciobanu, această alianță va fi formalizată până la urmă, în pofida asigurărilor date de Igor Dodon, mai ales dacă va pierde alegerile.

„Eu cred că de data aceasta vor prefera ca această majoritate să fie formală, deoarece dacă Dodon va pierde fotoliul de președinte, lipsa unei astfel de majorități va arăta situația sa și mai vulnerabilă. De aceea cred că nu întâmplător s-a revopsit această cioară și se va numi „Pentru Moldova””, a firmat Victor Ciobanu. 

În opinia expertului Nicolae Negru, Igor Dodon a acționat emotiv și în grabă atunci când a decis schimbarea de urgență a garniturii guvernamentale. El de asemenea susține că socialiștii pregătesc o alianță, cel puțin neformală, cu Platforma „Pentru Moldova”, însă ultima s-ar putea răzgândi în situația în care Igor Dodon va pierde alegerile. Potrivit lui Nicolae Negru, dacă Igor Dodon va fi învins la prezidențiale, el ar putea pierde și susținerea unei părți a propriului partid, dar și a Moscovei, care și acum îl tratează cu neîncredere.

„Moscova lucrează cu Dodon ținându-se cu mâna de nas. Dodon este o figură nedorită de toți. De Occident cu atât mai mult, dar și Rusia își dă seama că se compromite, într-un fel, sprijinindu-l pe Dodon. Se compromite în fața unei mari părți a populației Republicii Moldova, deoarece sprijină un candidat corupt”, consideră comentatorul. 

Amintim că Partidul Democrat a anunțat sâmbătă ce se va retrage de la guvernare după învestirea viitorului președinte pentru a-i oferi posibilitatea să negocieze formarea unui nou Guvern. Luni însă, cei cinci membri ai Guvernului din partea PDM au fost demiși și înlocuiți cu consilieri prezidențiali și apropiați ai PSRM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău