Experți: Este nevoie de o poziție foarte precisă în abordarea problemei relației interstatale R.Moldova - Federația Rusă

  • 28 Iulie 2021 13:01
Experți: Este nevoie de o poziție foarte precisă în abordarea problemei relației interstatale R.Moldova - Federația Rusă

Una dintre provocările viitoarei guvernări de la Chișinău va fi abordarea relației cu Federația Rusă și gestionarea riscurilor de securitate care survin de la Kremlin. Întrebați de Radio Chișinău, unii experți în securitate consideră că Republica Moldova are nevoie de o poziție foarte precisă în abordarea problemei relației interstatale Republica Moldova - Federația Rusă.

În relația sa cu Federația Rusă, noua conducere de la Chișinău ar trebui într-o primă etapă să abordeze problema reprezentanței diplomatice, opinează fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țăranu. Analistul politic spune că în mod evident trebuie schimbat actualul ambasador, care promovează politica veche concepută de fostul șef de stat Igor Dodon.

„Relația cu Federația Rusă este una extrem de importantă pentru Republica Moldova și asta se explică prin dimensiunea politică, dar și prin dimensiunea economică a relațiilor interstatale. Federația Rusă, chiar dacă a pierdut ponderea de altădată în relația comercială cu Republica Moldova, totuși păstrează o poziție importantă și din punct de vedere economic, Republica Moldova are nevoie de o relație bună cu Federația Rusă, dar și mai importantă este relația cu Moscova privind reglementarea politică în regiunea transnistreană(…). După aceasta va veni și timpul concretizării relațiilor economice, care sunt foarte importante din punct de vedere al faptului că Rusia continuă să fie principalul furnizor de gaze pentru Republica Moldova”.

Expertul în probleme de securitate Ion Leahu consideră că există multe incertitudini în relația Republicii Moldova cu Rusia, inclusiv faptul că Moscova se comportă așa cum vrea ea cu forțe mult mai mari. Expertul consideră că Republica Moldova ar trebui să se orienteze spre Occident pentru a găsi căi de a-și asigura securitatea.

„Toată lumea era implicată în discuții despre articolul lui Putin vizavi de Rusia și Ucraina, în care a declarat că Basarabia a fost ocupată de România, în 1918, ca în `40 să fie eliberată de URSS. Deci, noi ne confruntăm cu o poziție absolut clară a Federației Ruse, în care Republicii Moldova îi este atribuit un anumit loc. Cum ar putea schimba actuala guvernare acest punct de vedere? Nu am un răspuns. În relații cu forțe mult mai puternice, Rusia se comportă cum crede ea. În relația cu Republica Moldova, Rusia se va comporta ca elefantul printre tacâmuri(…). Și în raport cu COVID-19 și în raport cu situația economică, toate ajutoarele au venit din Occident: din UE și SUA. Deci, aici e direcția care trebuie să fie urmată pentru selectarea unor căi pentru asigurarea securității și dezvoltării pozitive economice a Republicii Moldova. Este nevoie de consolidare prin toate căile, dar în primul rând de implementarea democrației și a drepturilor omului la noi acasă, astfel ni se vor deschide ușile și spre Occident”.

În opinia expertului Ion Leahu, Republica Moldova ar trebui să propună pentru început relații de prietenie cu Rusia, deși Moscova oricum se va arăta deranjată de faptul că Republica Moldova, alături de Georgia și Ucraina, au semnat declarația de la Batumi prin care au manifestat dorința de a se apropia și mai mult de Uniunea Europeană.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău