EXPERȚI: Donațiile partidelor politice, a banilor primiți de la stat, sunt mai degrabă acțiuni electorale, decât pentru combaterea COVID -19

  • 27 Martie 2020 13:36
EXPERȚI: Donațiile partidelor politice, a banilor primiți de la stat, sunt mai degrabă acțiuni electorale, decât pentru combaterea COVID -19

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale care permite partidelor politice să doneze banii pe care îi primesc de la stat creează impresia că este mai mult una cu substrat electoral, având în vedere faptul că a fost luată la solicitarea partidului de guvernare, este de părere analistul politic, Ion Tăbârță. Alți experți o consideră oportună, dar atenționează că nu trebuie să se exagereze.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis joi că, pe durata stării de urgență, partidele politice pot dona alocațiile de la bugetul de stat pentru combaterea  COVID -19. Decizia a fost luată în urma unei solicitări în acest sens a Partidului Socialiștilor.

Având în vedere contextul, analistul politic Ion Tăbârță consideră că atât inițiativa PSRM, cât și decizia Comisiei urmăresc mai degrabă scopuri electorale și de a face imagine guvernării.

„De multe ori se creează impresia că în luarea unor decizii Comisia pentru Situații Excepționale și partidul de guvernare se conduc mai mult de rațiuni electorale și nu de rațiunea de a face față situației provocate de COVID-19.”

Expertul Asociației Promo-Lex, Pavel Postică opinează că decizia este potrivită, condiția este să nu se exagereze cu perioada aplicării acesteia.

„Doar cu titlu de excepție, doar pentru această perioadă scurtă și doar dacă există inițiativa partidului, eu cred că această prevedere este ok. totuși, nu ar trebui să existe o chestiune pe termen lung, pentru că în așa fel se poate pune la dubiu dacă mai este necesară în general finanțarea partidelor politice de la bugetul de stat.”

Amintim că potrivit legislației actuale, partidele politice primesc finanțare de la buget în funcție de rezultatele obținute la alegeri. Pentru acest an, pentru subvenționarea partidelor de la buget sunt prevăzute aproximativ 38 de milioane de lei, dintre care aproape un sfert din sumă îi revine PSRM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău