Experți din 25 de țări, reuniți la ONU, pentru a discuta despre prevenirea cursei înarmării în spațiu

  • 18 Martie 2019 15:32
Experți din 25 de țări, reuniți la ONU, pentru a discuta despre prevenirea cursei înarmării în spațiu

Experți guvernamentali din 25 de țări, printre care România, s-au reunit luni la sediul Națiunilor Unite de la Geneva, pentru discuții asupra modalităților de a preveni ca spațiul să devină un câmp de luptă, informează dpa, potrivit Agerpres.

"Spațiul este tot mai important pentru dominația militară la nivel global", a declarat președintele reuniunii, Guilherme de Aguiar Patriota, înainte de începerea sesiunii de discuții, care va dura două săptămâni. Majoritatea operațiunilor militare de pe Pământ se bazează pe comunicații prin satelit, iar țările sunt tot mai îngrijorate cu privire la faptul că asemenea elemente în spațiu ar putea fi distruse, a adăugat diplomatul brazilian.

Discuțiile din cadrul Națiunilor Unite au fost inițiate înainte ca președintele american Donald Trump să-și facă publice planurile de a înființa o Forță Spațială ca un nou departament militar care să garanteze "dominația americană în spațiu".

În 2008, Rusia și China au propus încheierea unui acord care să interzică orice armă pe orbita Pământului și dincolo de ea, precum și atacuri împotriva obiectelor din spațiu, însă țările occidentale s-au opus unui asemenea pact cu clauze obligatorii. SUA și UE și-au exprimat susținerea pentru măsuri fără caracter obligatoriu.

Sesiunea de la Geneva, printre ai cărei participanți se numără și România, alături de țări precum SUA, Rusia, China, Franța, Germania, India, Pakistan, Australia, Coreea de Sud și altele, este menită să găsească o soluție, prin schițarea unor elemente variate care să poată fi incluse pe viitor într-un pact al ONU.

Participanții sunt pregătiți să se concentreze pe modalitățile prin care să fie interzise unele arme sau tipuri de comportamente în spațiu, potrivit lui Patriota. Ei vor dezbate atât asupra unor norme obligatorii, cât și asupra unor măsuri fără caracter obligatoriu.

Vor fi considerate ostile acțiuni precum bruierea semnalelor de comunicare, luarea în vizor a sateliților cu lasere sau rachete, precum și dinamitarea de obiecte spațiale pentru a crea fragmente care să deterioreze alte obiecte din Spațiu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:69 %
Vint:7,72 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău