Experți | Dezinformarea a migrat din domeniul audiovizualului în spațiul online

  • 14 Decembrie 2022 18:04
Experți | Dezinformarea a migrat din domeniul audiovizualului în spațiul online

Din domeniul audiovizualului dezinformarea a migrat în spațiul online, iar comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, se observă o dublare de „fake news”-uri și a cazurilor de manipulare în contextul geopolitic prin crearea unui haos informațional, au declarat experții în cadrul unei dezbateri organizate de Institutul pentru Inițiative Strategice(IPIS), transmite Radio Chișinău.

Directorul IPIS, Vadim Pistrinciuc, a subliniat că nu este o migrațiune organică din spațiul audiovizual în spațiul online: „Se atestă că au migrat instituții în spațiul online, iar prezența acestora este tot mai vocală, ceea ce creează un haos în mediul online. Comparăm lucruri necomparabile, au migrat corporații întregi susținute de oligarhi care sunt în sinergie astăzi cu cei propagandiștii din Federația Rusă”.

Pentru elaborarea unei legislații adecvate este nevoie de cartografierea spațiului online, a afirmat în cadrul discuțiilor, expertul Comunității Watchdog, Valeriu Pața:

„Vezi tot felul de formatori de opinie care, acum câțiva ani, erau foarte critici la politica Federației Ruse, astăzi cum s-ar spune, mai nu ar întâmpina tancurile rusești în Moldova cu pâine și sare. Dacă vorbim de aspectul cantitativ al dezinformării în spațiul online, astăzi societatea civilă poate sesiza mult mai rapid campaniile de dezinformare. Faptul că o instituție media nu scrie nimic despre un război din vecinătate, tot este considerat a fi o manipulare”, a argumentat Valeriu Pașa.

Conform unui studiu realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene  (IPRE, din punct de vedere funcțional, domeniul de prevenire și de combatere a dezinformării este concentrat pe sursele de informare existente în Republica Moldova, dar și pe cele care nu sunt gestionate pe teritoriul țării, însă pot fi accesate ca parte a valorificării de către indivizi a libertății de acces la informație.

Dezbaterea a fost organizată în cadrul proiectului „ReformMD – Reziliența împotriva dezinformării în Rep. Moldova”, implementat de IPIS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău