Experți, despre vizita viceministrului rus de Externe la Tiraspol: Rusia promovează politica dublelor standarde

  • 17 Februarie 2022 14:12
Experți, despre vizita viceministrului rus de Externe la Tiraspol: Rusia promovează politica dublelor standarde

Vizita viceministrului rus de Externe, Andrei Rudenko, la Tiraspol și discuțiile cu regimul separatist au provocat mai multe reacții la Chișinău. Autoritățile constituționale au calificat mesajul lui Rudenko la Tiraspol drept dezamăgitor, iar analiștii politici remarcă faptul că reprezentantul Rusiei a promovat noile indicații ale Moscovei în contextul crizei de securitate de la granița cu Ucraina, transmite Radio Chișinău.

După vizita efectuată la Chișinău, viceministrul rus de Externe a fost și la Tiraspol, unde s-a întâlnit cu reprezentanții regimului separatist și chiar a susținut declarații de presă împreună cu aceștia. La scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a emis o declarație prin care consideră regretabile declarațiile oficialului rus privind intențiile de a consolida capacitățile așa-numitului punct consular mobil de la Tiraspol care activează fără acordul autorităților moldovenești. Purtătorul de cuvânt al diplomației de la Chișinău, Daniel Vodă.

Tonalitatea și accentele mesajelor publice ale diplomatului rus trezesc o profundă dezamăgire. Abordările viceministrului rus contrastează cu poziția oficială a Federației Ruse privind susținerea suveranității și integrității teritoriale a țării noastre”.

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țăranu, notează că nu este o noutate că reprezentanții Rusiei duc o politică dublă, spunând una la Chișinău și alta la Tiraspol.

Această vizită a ministrului-adjunct de externe al Rusiei desigur că a avut un dublu scop. Ca de obicei, înalții demnitar ruși care vin la Chișinău cu regularitate vizitează și Tiraspolul. Din acest punct de vedere, cred că obiectivul a fost să se informeze privitor la situația de la Chișinău, dar și să vină la Tiraspol pentru a vedea care e situația acolo și să transmită ultimele indicații ale Moscovei pentru Tiraspol, care ar fi comportamentul acestei enclave secesioniste în condițiile care se creează acum, inclusiv acelui conflict care există în jurul Ucrainei. Faptul că Rusia promovează politica dublelor standarde: una vorbește la Chișinău și alta spune la Tiraspol, e ceva cu ce ne-am deprins deja”.

Fostul vicepremier pentru reintegrare Victor Osipov remarcă pe pagina sa de Facebook, într-un comentariu, că oficialul rus, aflat în vizită la Tiraspol a pozat demonstrativ pe fundalul steagului regimului separatist. Potrivit fostului șef de la reintegrare, Andrei Rudenko a tratat nerecunoscuta republică transnistreană ca pe un subiect egal, și în discurs, și protocolar. „Este o insultă la adresa Republicii Moldova și a diplomației, în general, după ce la Chișinău a fost primit cu tot respectul”, mai opinează Victor Osipov.

Amintim că vicepremierul rus de Externe, Andrei Rudenko, a efectuat în Republica Moldova o vizită de lucru, pentru o rundă ordinară de consultări politice interministeriale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău