Experți, despre vizita premierului la sediul NATO de la Bruxelles: Ne putem aștepta la mai mult sprijin, dar acest lucru depinde în mare parte de R. Moldova

  • 09 Februarie 2023 13:54
Experți, despre vizita premierului la sediul NATO de la Bruxelles: Ne putem aștepta la mai mult sprijin, dar acest lucru depinde în mare parte de R. Moldova

Vizita premierului Natalia Gavriliță la sediul NATO de la Bruxelles este una foarte importantă pentru R. Moldova, care are nevoie de mai multă asistență în actualul context al războiului din regiune. Sprijinul personalizat pentru Republica Moldova va fi pe ordinea de zi a reuniunii statelor NATO, a confirmat secretarul general adjunct Mircea Geoană. Experții spun că ne putem aștepta la mai mult sprijin, dar acest lucru depinde în mare parte de Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

În cadrul vizitei pe care a avut-o la Bruxelles, la sediul NATO, premierul Natalia Gavriliță a spus că pachetul adaptat al programului de consolidare a capacităților de apărare este un instrument important în relațiile R.Moldova-NATO.

În actuala criză de securitate provocată de războiul rus în Ucraina, vecină cu R. Moldova, întâlnirea de la Bruxelles dintre prim-ministra Natalia Gavriliță și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este una foarte importantă, apreciază directorul Centrului de informare NATO, Ion Tăbârță.

„Este o întâlnire importantă în actualul context regional foarte complicat, cauzat, desigur, în mod special de războiul din Ucraina. Relația noastră cu NATO este aceea pe care și-a dorit-o Rep. Moldova. De aceea, în mod special, noi trebuie să ne clarificăm în interior, la nivel de clasă politică, de guvernare, cât de mult ne dorim ca NATO să contribuie la asigurarea securității Republicii Moldova. În funcție de deciziile luate de către noi, va veni ulterior și NATO cu suport, sau se va stabili cât din acest suport poate să-l acorde NATO Rep. Moldova”, a spus Ion Tăbârță.

Dialogul cu NATO în perioada războiului Rusiei împotriva Ucrainei este extrem de relevant pentru Republica Moldova ca să obțină mai multă asistență din partea Alianței.

Directorul adjunct al Institutului pentru Politici si Reforme Europene, Mihai Mogîldea, speră ca la reuniunea din această lună a miniștrilor apărării din țările membre, NATO să propună acțiuni concrete privind asistența pentru Republica Moldova:

 „Urmează să asistăm, probabil, la o decizie privind continuarea suportului pentru Rep. Moldova și eu mă aștept ca aici să fie comunicate alte forme de asistență din partea țărilor membre NATO și poate unele propuneri mai concrete pentru asistența oferită Rep.Moldova să fie discutate în cadrul acestei reuniuni ai miniștrilor apărării din țările NATO.

Este important să spunem că inclusiv în contextul vizitei președintelui Volodymyr Zelenskyy la Paris în mesajele transmise de către președintele Zelenskyy, președintele Macron și cancelarul Olaf Scholz a fost menționată și Rep. Moldova și lucrul acesta este important. Este clar că astăzi Rep.Moldova se află în vizorul țărilor din Occident care înțeleg că țara noastră este vulnerabilă și că avem nevoie de sprijin pe mai multe domenii, inclusiv pe cel de securitate și apărare”, spune  Mihai Mogîldea.

Aflată în vizită la Bruxelles, în această săptămână, prim-ministra Natalia Gavrilița, a avut o întâlnire cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Goană. Oficialul NATO a reafirmat aprofundarea parteneriatului Alianței Nord-Atlantice cu Republica Moldova. Mircea Geoană a spus că subiectul privind sprijinul personalizat pentru Republica Moldova va fi pe ordinea de zi la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor NATO, programată să aibă loc la sfârșitul acestei luni.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău