Experți, despre victoria PAS la anticipate: „Le revine o responsabilitate foarte mare, pentru că ei sunt singurii care vor fi responsabili de azi înainte de rezultate și de situația social-economică”

  • 12 Iulie 2021 12:43
Experți, despre victoria PAS la anticipate: „Le revine o responsabilitate foarte mare, pentru că ei sunt singurii care vor fi responsabili de azi înainte de rezultate și de situația social-economică”

Rezultatul de ieri al alegerilor parlamentare anticipate din Rep. Moldova reprezintă o victorie simbolică a forțelor pro-europene. Dorința cetățenilor de a vedea schimbări s-a manifestat inclusiv la acest scrutin, observă unii comentatori politici de la Chișinău. Totuși, pe lângă victorie, Partidul Acțiune și Solidaritate, condus anterior de președinta Maia Sandu, are responsabilități enorme.

Rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova readuce Chișinăul pe linia parcursului său european predestinat, a comentat pentru Radio Chișinău analistul Vlad Țurcanu. Expertul spune că electoratul a oferit Partidului Acțiune și Solidaritate tot de ce are nevoie un partid pentru a schimba lucrurile în Republica Moldova.

„Din momentul acesta, responsabilitatea pe care a obținut-o PAS îi permite să îndrepte toate lucrurile care nu merg în Republica Moldova. Aceasta s-a întâmplat din cauza acelui moment de saturație care a intervenit la nivel societal din cauza tuturor derapajelor pe care le-am urmărit cu toții, mai ales în ultimii 5-6 ani (…). Faptul că electoratul nu a mai acceptat jumătăți de măsură se exprimă prin asemenea sprijin fără precedent pentru un partid pro-european și această competiție s-a desfășurat sub principiul: învingătorul ia totul”.

La responsabilitatea mare care este acum pe umerii acestui partid pro-european se referă și analistul politic Victor Ciobanu. El opinează că formațiunea ar trebui să manifeste deschidere și pentru alte partide pro-europene și societatea civilă, ca să asigure o guvernare solidă.

„Le revine o responsabilitate foarte mare în acest sens pentru că ei sunt singurii care vor fi responsabili de azi înainte de rezultate și de situația social-economică din țară. PAS de unul singur nu va putea acoperi toate domeniile care îi vor reveni în responsabilitate, PAS trebuie să demonstreze o deschidere foarte mare spre partide pro-europene, care nu au trecut pragul, spre societatea civilă, ca să asigure o guvernare solidă și eficientă în promovarea reformelor, pentru că agenda este una foarte ambițioasă și nu este prea mult timp la dispoziție. Avem precedentul din 2019, dacă se va acționa foarte lent și cu mănuși alte, s-ar putea să se împotmolească ani de zile de Plahotniuc, care nivelul 2-3 e în principiu intact”.

Analistul mai observă că pe lângă dorința de schimbări a cetățenilor exprimată prin vot, în urma alegerilor de duminică este eliminată și toată garnitura parlamentară implantată de fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, la scrutinul din 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău