Experți, despre următorul pas după liberalizarea regimului de vize: R. Moldova ar putea spera inclusiv la faptul că ar putea deveni membră a zonei Schengen. Este un obiectiv pe termen mediu și lung pe care am putea să-l atingem

  • 28 Aprilie 2021 13:02
Experți, despre următorul pas după liberalizarea regimului de vize: R. Moldova ar putea spera inclusiv la faptul că ar putea deveni membră a zonei Schengen. Este un obiectiv pe termen mediu și lung pe care am putea să-l atingem

Astăzi se împlinesc șapte ani de când cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană. În această perioadă peste două milioane 375 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au călătorit în spațiul comunitar, iar numărul de traversări ale frontierei a crescut de aproape opt ori până în anul 2019, după care circulația a fost afectată de pandemie. Experții consideră liberalizarea regimului de vize drept unul din cele mai importante rezultate palpabile pentru cetățeni, însă, menționează că Republica Moldova trebuie să continue reformele pentru a avansa în relațiile cu Uniunea Europeană.

Începând cu 28 aprilie 2014, cetățenii Republicii Moldova pot merge în vizite de până la trei luni în țările din Uniunea Europeană doar în baza pașaportului biometric.

Datorită acestor prevederi, tot mai mulți cetățeni moldoveni călătoresc în țările Blocului Comunitar.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că două milioane 376 de mii de cetățeni au beneficiat de regimul liberalizat de vize, fiind înregistrate peste 9 milioane de călătorii în spațiul comunitar. Numărul anual al beneficiarilor a crescut de la ceva mai mult de 150.000 în 2014, la aproape 900.000 în 2019. Anul trecut, numărul de călătorii a scăzut din cauza situației pandemice care a impus restricții în practic toate statele europene.

Liberalizarea regimului de vize a fost unul dintre cele mai importante rezultate palpabile pentru cetățeni, consideră expertul de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogâldea. Potrivit acestuia, liberalizarea regimului de vize a demonstrat că atunci când există determinare din partea autorităților de la Chișinău, lucrurile pot avansa cu pași rapizi. Expertul menționează că Republica Moldova trebuie să continue reformele pentru a obține noi beneficii în relația cu Uniunea Europeană.

Republica Moldova ar putea spera inclusiv la faptul că ar putea deveni membră a zonei Schengen, de exemplu. Este un obiectiv pe termen mediu și lung pe care am putea să-l atingem, și aici este un mare ”dacă” – implementarea reformelor din sectorul justiției, lupta anticorupție și alte reforme instituționale care țin de componentele de bază ale Acordului de Asociere.

În contextul în care mulți cetățeni ai Republicii Moldova doresc să obțină și dreptul de a munci în țările UE în baza pașaportului biometric, Mihai Mogâldea susține că este nevoie de negocieri în acest sens.

Analistul economic Viorel Gârbu menționează însă că în acest domeniu lucrurile nu se mișcă din loc, inclusiv în contextul problemelor interne din cadrul UE.

Nu am auzit despre un progres vădit în liberalizarea pieței muncii pentru că într-un final, Uniunea Europeană, ca orice sistem economic, își protejează piața internă, își protejează cetățenii, au și probleme de natură politică și socială care se pot aprofunda în urma unor schimbări rapide în acest sens.

Republica Moldova a fost prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut regim liberalizat de vize, iar la scurt timp a semnat și Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău