Experți, despre tabloul politic al anului 2022 | În timp ce unii actori politici s-au orientat spre cursul european, alții au promovat interesele Federației Ruse sau ale unor oligarhi
-
23 Decembrie 2022 13:33
Tabloul politic al anului 2022 a fost marcat de divergențe și viziuni diferite ale partidelor din Parlament. În timp ce unii actori politici s-au orientat spre cursul european al țării, alții au promovat interese geopolitice, ale Federației Ruse sau ale unor oligarhi. Cel puțin așa este văzută arena politică de la Chișinău de către analiști, la sfârșitul anului 2022, transmite Radio Chișinău.
Cea mai importantă realizare pe domeniul politic în anul 2022 a fost menținerea Republicii Moldova într-o relativă stabilitate. În același timp, comentatorul politic Ion Tăbârță observă că în 2022 nu a existat un dialog constructiv dintre guvernare, majoritatea parlamentară și opoziție, pe care expertul o descrie ca fiind una oligarhico-geopolitică, lucru care se răsfrânge și asupra calității actului de guvernare.
„Dacă partidul pro european, cu toate problemele sale, lipsa de experiență, nu cea mai bună selecție de cadre, fără cea mai clară strategie, oricum încearcă să realizeze anumite reforme, care să schimbe lucrurile spre bine în Republica Moldova, opoziția parlamentară, mai degrabă, s-a preocupat nu de interesele țării, dar a promovat fie o agendă geopolitică, a Federației Ruse, fie a promovat o agendă a unor oligarhi”, a spus Ion Tăbârță.
Situația dificilă din R. Moldova și divizarea societății moldovenești este exploatată de partidele prorusești, care încearcă să destabilizeze politic țara. Analistul politic Anatol Țăranu a comentat pentru la Radio Chișinău că de actuala guvernare depinde consolidarea cursul european al R. Moldova, care ar putea fi realizată odată cu identificarea unei formule rapidă de dezvoltare economică:
„Aceste partide pro-rusești sunt interesate ca societatea moldovenească să rămână și pe viitor dezbinată și ele fac tot posibilul să îngreuneze cursul european al Republicii Moldova, dar și cursul spre apropierea de România. De fapt, ei lovesc în soluția salvatoare. Acești oameni se conduc de niște interese politice egoiste, interese electorale – ei vor să fie deputați, miniștri, președinți de țară, așa cum a fost Igor Dodon, să-și salveze propria piele. Atâta timp cât noi nu vom fi capabili să reducem această parte politică la niște proporții marginale în societatea moldovenească, atâta timp nu avem șanse de izbândă”, a declarat Anatol Taranu.
Referindu-se la partidele extraparlamentare, analistul Ion Tăbârță a comentat că acestea sunt pasive, aflându-se într-o anemie. Niciunul din ele nu este, la etapa actuală, capabil să facă concurență partidului de guvernământ, consideră Ion Tăbârță.