Experți, despre sesizarea CC privind neconstituționalitatea instituirii stării de urgență: Hotărârea privind declararea stării de urgență a fost adoptată de Parlament cu încălcări de procedură, dar nu este exclus ca sesizarea să fie declarată inadmisibilă

  • 07 Aprilie 2021 12:30
Experți, despre sesizarea CC privind neconstituționalitatea instituirii stării de urgență: Hotărârea privind declararea stării de urgență a fost adoptată de Parlament cu încălcări de procedură, dar nu este exclus ca sesizarea să fie declarată inadmisibilă

Deputatul Octavian Țîcu îi cere Curții Constituționale să declare neconstituțională instituirea stării de urgență în Republica Moldova, invocând mai multe încălcări privind modul în care măsura a fost votată de majoritatea parlamentară. Experți în drept constituțional cred că hotărârea privind declararea stării de urgență a fost adoptată de Parlament cu încălcări de procedură, dar nu exclud că sesizarea deputatului neafiliat ar putea fi declarată inadmisibilă.

Instituirea stării de urgență ar fi ilegală și neconstituțională deoarece la adoptarea deciziei au existat încălcări de procedură. În primul rând, potrivit acestuia, un guvern interimar nu ar avea dreptul să propună instituirea stării de urgență. În al doilea rând, proiectul hotărârii a fost semnat de trei deputați, deși potrivit legislației, inițiativa ar trebui să vină din partea Guvernului sau a Președinției. În plus, potrivit deputatului, deciziile luate în urma declarării stării de urgență nu confirmă necesitatea acestei măsuri.

Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț este de părere că, într-adevăr, au fost încălcate normele legale la instituirea stării de urgență și Curtea Constituțională ar putea să declare neconstituțională instituirea acesteia.

Sunt de părerea că ceea ce s-a întâmplat este o viciere a procedurii de introducere a stării de urgență, deoarece inițiativa nu a parvenit de la președintele Republicii Moldova. În situația actuală, guvernul aflat în demisie nu avea dreptul la inițiativă legislativă. De asemenea, această inițiativă nu putea veni din partea unor deputați. Respectiv, subiectul care putea veni cu inițiativa de declrare a stări ide urgență oputea fi doar președintele.

Și fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu, este de părere că legea a fost încălcată, dar consideră că sesizarea depusă de Octavian Țîcu ar putea fi declarată inadmisibilă.

Eu cred că cel mai probabil va fi declarată inadmisibilă această sesizare. Starea de urgență este introdusă și crează deja efecte juridice. Este o cazuistică din care eu nu văd o ieșire logică, la moment.

Amintim că Parlamentul a declarat stare de urgență până la 30 mai, decizie criticată de opoziție, care o consideră politică. Mai mulți experți au comentat că hotărârea votată de deputații PSRM și ai Partidului Șor are drept scop amânarea alegerilor anticipate, deoarece Parlamentul nu poate fi dizolvat în perioada stării de urgență. Anterior și președinta Maia Sandu a admis că ar putea sesiza Curtea Constituțională în privința încălcărilor la declararea stării de urgență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău