Experți, despre scenariile Rusiei în cazul conflictului din strâmtoarea Kerci

  • 27 Noiembrie 2018 08:51
Experți, despre scenariile Rusiei în cazul conflictului din strâmtoarea Kerci

Rusia a vrut să arate cine este stăpân în casă, adică cine controlează Strâmtoarea Kerci. Astfel comentează directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, conflictul dintre grănicerii maritimi ruși și militari ucraineni, care a avut loc duminică în Strâmtoarea Kerci, transmite IPN, cu referire la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

În opinia lui, în această situație ar exista două scenarii: geopolitic și electoral. Rusia și-a stabilit sfera intereselor geopolitice din care face parte Moldova, Ucraina, dovadă fiind războiul în Georgia, evenimentele din Donbas. Prin atacul asupra navelor ucrainene, Rusia a dat clar de înțeles că nu va admite Vestul în această sferă de influență, așa cum o consideră ea. În opinia lui, pentru Rusia acesta a fost un moment extrem de important pentru a arăta lumii că deține controlul asupra Strâmtorii Kerci.

Totodată, Vlad Kulminski susține că în Ucraina urmează să aibă loc alegeri prezidențiale și pentru actualul președinte ucrainean, Piotr Poroșenko, situația electorală este extrem de neconvenabilă. Astfel, situația ar putea fi folosită de acesta pentru a aduna puncte electorale.

Analistul Vitalii Andrievschi susține că președintele ucrainean nu a inventat nimic, pur și simplu. s-a folosit de situația creată. În opinia lui, acest lucru nu va viza direct viitoarele alegeri prezidențiale din Ucraina pentru că legea marțială, instituită în țara vecină urmare incidentului de duminică, este stabilită pentru o perioadă de doar 30 de zile.

Totodată, analistul spune că încă nu există o garanție a faptului că incidentul din Strâmtoarea Kerci este doar un episod. „De ce Rusia a reacționat atât de dureros? Pentru că Ucraina încearcă să-și formeze o bază militară în Mariupol. Eu nu exclud că ar exista planuri de a captura regiunile Mariupol și Berdeansk și să nu fie admisă, cu orice preț, crearea unei baze militare”, a menționat Vitalii Andrievschi.  

Duminică, 25 noiembrie, în Strâmtoarea Kerci s-a produs un conflict între grănicerii maritimi ruși și militari ucraineni. Partea rusă acuză militarii ucraineni că au încălcat legislația maritimă. Aceștia au folosit armele, rănind trei militari, și au reținut trei nave ucrainene. La rândul ei, Ucraina califică incidentul drept o provocare. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, a cerut Radei Supreme să impună legea marțială. Legislativul ucrainean a aprobat decretul șefului statului, instituind legea marțială în regiunile care au hotar cu Federația Rusă și cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova, pentru o perioadă de 30 de zile. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și-a exprimat îngrijorarea în privința tensiunilor din Marea Azov și Strâmtoarea Kerci.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău