Ion Guzun: "Membrii CSM din rândul judecătorilor au fost revocați din funcție pentru un temei pe care legea nu-l prevede"

  • 30 Septembrie 2019 12:18
Ion Guzun:

Revocarea din funcție a celor șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor de la sfârșitul săptămânii trecute a fost ilegală. De această părere sunt experții care susțin că motivele invocate de către magistrați nu se încadrează în nicio normă legală. Consiliul Superior al Magistraturii nu a venit cu nicio reacție oficială pe marginea deciziei aprobate la ședința extraordinară a judecătorilor, relatează Radio Chișinău.

Consilierul juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ion Guzun, susține că, revocarea judecătorilor Consiliului Superior al Magistraturii, este destul de problematică mai ales în contextul când are loc reforma sistemului judecătoresc.

"Eu aș compara această revocare din funcție cu o eliberare din funcție ca fiind una ilegală sau când o persoană este condamnată pentru o infracțiune care nu este prevăzută de lege. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor au fost revocați din funcție pentru un temei pe care legea nu-l prevede, iar Comisia de la Veneția și alte instituții internaționale, cu referință la Consiliile judiciare, stabilesc nivele înalte de revocare a membrilor", a spus Ion Guzun.

Demiterea unor membri ai CSM este o primă încercare a sistemului de a se auto-curăța, crede directorul executiv al Transparency Internațional Moldova, Liliana Carasciuc. Expertul atenționează, însă, că acest lucru nu trebuie să se întâmple cu încălcarea legii. Totodată, ea recomandă organizarea unor discuții largi, inclusiv, cu implicarea experților străini, pentru a găsi soluții la problemele din sistemul judecătoresc.

"Se creează o situație foarte confuză și cu fiecare zi situația devine tot mai dificilă, de aceea consider că o soluție este de a crea o comisie o comisie urgentă care ar asculta toate trei părți, adică Parlamentul care și-a asumat răspunderea de a reforma sistemul judiciar, Executivul care tot trebuie să vină cu proiecte de legi, dar să nu intervină în independența judiciarului și partea judiciarului, cum văd ei această reformă. Sigur că aceasta trebuie să se întâmple cu participarea experților din afară, a partenerilor de dezvoltare", a precizat Liliana Carasciuc.   

Ofițerul de presă al CSM a declarat pentru Radio România Chișinău că instituția nu va oferi niciun comentariu pe marginea deciziei Adunării generale extraordinare a Judecătorilor de a ridica mandate celor șapte membri ai CSM.

Într-o declarație oferită presei, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a spus că nu recunoaște decizia prin care a fost lipsit de mandat și că aceasta nu ar avea efecte juridice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
24,4
Ploaie ușoară
Umiditate:67 %
Vint:1,03 m/s
Tue
26
Wed
28
Thu
26
Fri
26
Sat
28

Curs oficial BNM 27 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2850 0.0203
USD 18.0497 -0.0272
RON 4.3249 0.0043
UAH 0.6685 -0.0000
RUB 0.2436 -0.0021
Arhivă Radio Chișinău