Experți, despre războiul hibrid amplificat de Rusia: Instituțiile statului trebuie să aplice măsuri energice în vederea protejării cetățenilor de propaganda și manipulările din exterior și interior

  • 27 Ianuarie 2022 16:18
Experți, despre războiul hibrid amplificat de Rusia: Instituțiile statului trebuie să aplice măsuri energice în vederea protejării cetățenilor de propaganda și manipulările din exterior și interior

În condițiile amplificării războiului hibrid de către Federația Rusă, Rep. Moldova este obligată să-și fortifice securitatea spațiului informațional. Instituțiile statului trebuie să aplice măsuri energice în vederea protejării cetățenilor de propaganda și manipulările din exterior și interior. Opiniile au fost exprimate pentru Radio Chișinău de către experți în securitate și mass media.

Războiul informațional a fost amplificat de Rusia mai ales după anexarea Crimeii și ingerințele admise în unele regiuni din Ucraina, iar mașinăria de manipulare vizează și Rep. Moldova, spune expertul în securitate, Viorel Cibotaru.

„Rep. Moldova este expusă unui astfel de atac. El nu a contenit sub nici o formă în toată această perioadă, dar, în funcție de interesul pe care Rusia îl urmărește, într-un moment sau altul atacurile capătă și noi nuanțe.”

Consiliul Audiovizualului a anunțat că va monitoriza furnizorii de servicii media în contextul crizei de securitate din regiunea Europei de Est în vederea neadmiterii propagandei în spațiul informațional moldovenesc. Expertul media, Petru Macovei, susține că instituția trebuie să aplice sancțiuni.

„Suntem victime atât ale propagandei externe, cât și a celei interne. Sper foarte mult ca după acest apel să fie și sancțiuni concrete pentru ca spațiul audiovizual moldovenesc să fie cât de cât asanat din punctul ăsta de vedere. (...) Sunt prevederi concrete care trebuie să fie respectate, iar CA trebuie să urmărească asta. (...) Bineînțeles, putem discuta despre consolidarea cadrului legal pentru o mai bună securitate informațională dar chiar și în condițiile legislației actuale există obligații concrete și responsabilități concrete, iar CA trebuie să urmărească asta.”

Expertul în securitate, Viorel Cibotaru, spune că, în condițiile unei situații geopolitice tensionate, statul este obligat să-și protejeze cetățenii de atacurile informaționale.

„Să restricționeze acel flux de informații diversioniste, manipulatorii. Eu cred că instituțiile noastre trebuie să se miște mult mai repede, să facă mai puține apeluri, dar mai multă activitate legislativă și legislație practică. (...) Cred că este acum, în condițiile situației excepționale generate de criza energetică, în condițiile situației geopolitice extrem de tensionate, guvernarea este în drept și este obligată să ia toate măsurile pentru a-și proteja spațiul și cetățenii de la aceste atacuri informaționale.”

Subiectul cu referire la securitatea informațională a revenit pe agenda Consiliului Audiovizualului după ce a fost observată tendinței de „export de retorică militaristă” de către unele posturi TV de la Chișinău, care retransmit programe rusești pe teritoriul Rep. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău