Experți, despre puținii candidați care aspiră la fotoliul de procuror general: Lipsa interesului față de această funcție ar fi cauzată de procedura de control riguroasă sau de lipsa de încredere în concursurile organizate
-
23 Noiembrie 2023 13:04
Doar doi candidați care aspiră la fotoliul de procuror general au depus dosarele de participare la concurs, a anunțat ieri Consiliul Superior al Procurorilor. Experții și analiștii sugerează că lipsa interesului față de această funcție ar fi cauzată de procedura de control riguroasă prin care trebuie să treacă toți concurenții sau de lipsa de încredere în concursurile organizate în Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
Într-un comentariu oferit pentru Radio Chișinău, expertul în justiție al Comunității WachDog, Andrei Curăraru, a subliniat că acest concurs nu a trezit mare interes din motiv că procedura de selecție ar fi destul de dură și publică.
„Al doilea element este legat de susținerea politică. Este clar că pretendenții care ar trebui să aibă o șansă trebuie să fie susținuți și de conducerea statului. Vorbim și despre al treilea element legat de instabilitatea politică. Avem cicluri electorale continue și nu este clar când de lung va fi acest mandat și ce se va întâmpla mai departe”, a spus Curăraru.
Totodată, expertul nu exclude că una din cauze ar fi și continuitatea procesului fostului procuror-șef Alexandr Stoianoglo și caracterul indecis al finalității acestuia.
La rândul său, analistul Anatol Țăranu consideră că lipsa concurenței mare pentru funcția de procuror general vorbește despre faptul că există o problemă în ceea ce privește reforma justiției în Rep. Moldova, în special pe domeniul procuraturii.
„Nu putem exclude și faptul că sistemul vettingului produce efecte și de felul acesta. Iar dacă această ipoteză a mea este corectară, atunci lipsa de concurenți pentru postul de procuror general care vin din acest domeniu vorbește despre faptul că această zonă a procuraturii este grav afectată de ceea ce se numește corupție, iar oamenii nu doresc să candideze, pentru că trebuie să treacă prin vetting”, a menționat Țăranu.
Pe de altă parte, fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, crede că lipsa de interes în cazul de față arată neîncredere în concursurile organizate în Rep. Moldova pentru ocuparea funcțiilor în administrații.
„După mai multe experiențe absolut descurajante, pur și simplu nimeni nu mai are încredere în aceste concursuri, știind că nu ai nicio șansă dacă nu ai o anumită afiliere cu puterea politică”, a declarat Tănase.
Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat miercuri, când s-a încheiat etapa de recepționare a dosarelor, că la concursul pentru funcția de procuror general s-au înscris doar doi candidați. Este vorba de avocatul Ilie Rotaru, care anterior a mai candidat la această funcție, și de procurorul Igor Demciucin, actualul adjunct al procurorului general interimar, Ion Munteanu.