Experți, despre propunerea PDM pentru Blocul ACUM și principiile viitoarei guvernări: Se vrea, de fapt, o alianță cu socialiștii

  • 03 Martie 2019 18:03
Experți, despre propunerea PDM pentru Blocul ACUM și principiile viitoarei guvernări: Se vrea, de fapt, o alianță cu socialiștii

Principiile formulate de Partidul Democrat (PDM) în scrisoarea adresată liderilor blocului ACUM, prin care aceștia au fost invitați la discuții pentru formarea unei coaliții guvernamentale, ar arăta că formațiunea condusă de Vlad Plahotniuc înclină, de fapt, spre o alinață cu socialiștii și nu neapărat cu întregul partid, pentru că ar putea fi doar cu anumiți deputați, sunt de părere mai mulți experți.

În acest sens, PDM a conturat printre principiile care ar urma să stea la baza negocierilor, dar și la baza viitoarei guvernări: interesul cetățenilor în primul plan; angajament total pentru independență, unitate și integritate teritoriale; adoptarea politicii pro-Moldova; implementarea acordului de asociere RM și UE, și realizarea reformelor; susținerea valorilor democratice; definirea unui set de priorități pentru următoarele 4 ani; luarea deciziilor în bază de consens; neabordarea subiectelor care dezbina societatea sau care nu se bucură de o susținere a populației; crearea unui model pentru o relație funcțională; neutralitate.

Analistul politic român Armand Goșu consideră că propunerea PDM este o încercare de a rămâne la putere prin intermediul unor negocieri pe care doresc să le controleze.

„Condițiile propuse de PDM sporesc suspiciunea că defapt este vorba de un joc politic care va duce la realizarea unui proiect mai vechi de coalizare între democrați și PSRM. Se va încerca desenarea unei coaliții mari care va trebui să împace și estul și vestul și anume din acest punct de vedere apare sintagma „neutralitatea permanentă”. Probabil în acest weekend Igor Dodon va trebui să convingă Moscova de necesitatea acestui proiect”, a declarat Goșu pentru TVR Moldova.

Expertul în probleme de securitate, Rosian Vasiloi crede că PDM este discurajat de ceea ce se întâmplă și încearcă cumva să justifice o coaliție cu PSRM.

„Briefingul PDM este defapt o scuză, deoarece scrisorile din câte înțeleg au fost trimise mai devreme, iar declarațiile atât a doamnei Maia Sandu cât și a lui Andrei Năstase despre posibilele alianțe îi pun într-o situație neplăcută. Prin acest gest PDM practic anunță o scuză a unei coaliții de guvernare cu PSRM. Noi despre aceste principii în special cel despre neutralitatea permanentă, am auzit de la cel care ocupă fotoliul de președinte al Republicii Moldova, vorbesc aici despre Igor Dodon. Acesta a anunțat în repetate rânduri despre principiul „și, și” în loc de „ori-ori”. Tot ce se face PDM este ca pe viitor să poată învinui Blocul ACUM că nu a mers la crearea unei coaliții”, a subliniat Rosian Vasiloi.

De la Kiev, expertul în securitate Anton Mikhnenko îndeamnă actorii politici de la Chișinău să nu speculeze pe marginea neutralității.

„Eu aș îndemna actorii politici să nu se joace cu focul, aici vorbesc despre neutralitate. Dea lungul timpului politicienii de la Kiev au tatonat subiectul neutralității Ucrainei și a statutului de a nu face parte din blocuri militare. Din păcate anul 2014 ne-a demonstrat cât de usturătoare poate fi această experiență, peste 10 mii de morți în Donbas și teritorii anexate”, a subliniat Mikhnenko.

Amintim că PDM a făcut vineri, 1 martie, anunțul cu privire la invitația adresată liderilor blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, la discuții cu privire la formarea unei alianțe de guvernare, care să corespundă mai multor principii, printre care adoptarea orientării politice „pro-Moldova”, implementarea acordului de asociere cu UE și realizarea reformelor, „toleranță zero” față de corupție, etc. Reprezentanții PAS și PPDA au respins categoric orice discuții cu PDM, declarând că, de fapt, această formațiune intenționează să creeze alianță cu Partidul Socialiștilor.

În urma scrutinului parlamentar de duminica trecută, potrivit rezultatelor preliminare, nicio formațiune nu a acumulat suficiente voturi pentru a avea o majoritate în viitorul Parlament. Partidul Socialiștilor ar obține 35 de mandate, Partidul Democrat  - 30, Blocul Acum – 26, Partidul Șor – 7 și 3 deputați independenți. Concurenții electorali au contestat însă rezultatele alegerilor în mai multe circumscripții uninominale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău