Experți, despre propunerea PDM pentru Blocul ACUM și principiile viitoarei guvernări: Se vrea, de fapt, o alianță cu socialiștii

  • 03 Martie 18:03
Experți, despre propunerea PDM pentru Blocul ACUM și principiile viitoarei guvernări: Se vrea, de fapt, o alianță cu socialiștii

Principiile formulate de Partidul Democrat (PDM) în scrisoarea adresată liderilor blocului ACUM, prin care aceștia au fost invitați la discuții pentru formarea unei coaliții guvernamentale, ar arăta că formațiunea condusă de Vlad Plahotniuc înclină, de fapt, spre o alinață cu socialiştii şi nu neapărat cu întregul partid, pentru că ar putea fi doar cu anumiţi deputaţi, sunt de părere mai mulți experți.

În acest sens, PDM a conturat printre principiile care ar urma să stea la baza negocierilor, dar şi la baza viitoarei guvernări: interesul cetăţenilor în primul plan; angajament total pentru independenţă, unitate şi integritate teritoriale; adoptarea politicii pro-Moldova; implementarea acordului de asociere RM şi UE, şi realizarea reformelor; susţinerea valorilor democratice; definirea unui set de priorităţi pentru următoarele 4 ani; luarea deciziilor în bază de consens; neabordarea subiectelor care dezbina societatea sau care nu se bucură de o susţinere a populaţiei; crearea unui model pentru o relaţie funcţională; neutralitate.

Analistul politic român Armand Goşu consideră că propunerea PDM este o încercare de a rămâne la putere prin intermediul unor negocieri pe care doresc să le controleze.

„Condiţiile propuse de PDM sporesc suspiciunea că defapt este vorba de un joc politic care va duce la realizarea unui proiect mai vechi de coalizare între democraţi şi PSRM. Se va încerca desenarea unei coaliţii mari care va trebui să împace şi estul şi vestul şi anume din acest punct de vedere apare sintagma „neutralitatea permanentă”. Probabil în acest weekend Igor Dodon va trebui să convingă Moscova de necesitatea acestui proiect”, a declarat Goşu pentru TVR Moldova.

Expertul în probleme de securitate, Rosian Vasiloi crede că PDM este discurajat de ceea ce se întâmplă şi încearcă cumva să justifice o coaliţie cu PSRM.

„Briefingul PDM este defapt o scuză, deoarece scrisorile din câte înţeleg au fost trimise mai devreme, iar declaraţiile atât a doamnei Maia Sandu cât şi a lui Andrei Năstase despre posibilele alianţe îi pun într-o situaţie neplăcută. Prin acest gest PDM practic anunţă o scuză a unei coaliţii de guvernare cu PSRM. Noi despre aceste principii în special cel despre neutralitatea permanentă, am auzit de la cel care ocupă fotoliul de preşedinte al Republicii Moldova, vorbesc aici despre Igor Dodon. Acesta a anunţat în repetate rânduri despre principiul „şi, şi” în loc de „ori-ori”. Tot ce se face PDM este ca pe viitor să poată învinui Blocul ACUM că nu a mers la crearea unei coaliţii”, a subliniat Rosian Vasiloi.

De la Kiev, expertul în securitate Anton Mikhnenko îndeamnă actorii politici de la Chişinău să nu speculeze pe marginea neutralităţii.

„Eu aş îndemna actorii politici să nu se joace cu focul, aici vorbesc despre neutralitate. Dea lungul timpului politicienii de la Kiev au tatonat subiectul neutralităţii Ucrainei şi a statutului de a nu face parte din blocuri militare. Din păcate anul 2014 ne-a demonstrat cât de usturătoare poate fi această experienţă, peste 10 mii de morţi în Donbas şi teritorii anexate”, a subliniat Mikhnenko.

Amintim că PDM a făcut vineri, 1 martie, anunțul cu privire la invitația adresată liderilor blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, la discuții cu privire la formarea unei alianțe de guvernare, care să corespundă mai multor principii, printre care adoptarea orientării politice „pro-Moldova”, implementarea acordului de asociere cu UE și realizarea reformelor, „toleranță zero” față de corupție, etc. Reprezentanții PAS și PPDA au respins categoric orice discuții cu PDM, declarând că, de fapt, această formațiune intenționează să creeze alianță cu Partidul Socialiștilor.

În urma scrutinului parlamentar de duminica trecută, potrivit rezultatelor preliminare, nicio formațiune nu a acumulat suficiente voturi pentru a avea o majoritate în viitorul Parlament. Partidul Socialiștilor ar obține 35 de mandate, Partidul Democrat  - 30, Blocul Acum – 26, Partidul Șor – 7 și 3 deputați independenți. Concurenții electorali au contestat însă rezultatele alegerilor în mai multe circumscripții uninominale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
-1,36 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:63 %
Vint:5,1 m/s
Sun
0 °C
Mon
2 °C
Tue
4 °C
Wed
3 °C
Thu
6 °C

Curs oficial BNM 23 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3233 -0.0000
USD 17.4327 -0.0000
RON 4.0418 -0.0000
UAH 0.7227 -0.0000
RUB 0.2734 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău