Experți, despre proiectul bugetului pentru anul 2022: „Executivul a mers pe un scenariu exagerat de optimist”
-
26 Noiembrie 2021 14:51
Previziunile Guvernului incluse în proiectul bugetului pentru anul viitor sunt prea optimiste, constată experții, referindu-se în primul rând la rata inflației, care ar putea fi de două ori mai mare. În același timp, ei menționează că bugetul este unul orientat social, menit să reducă impactul creșterii prețurilor asupra cetățenilor, transmite Radio Chișinău.
Parlamentul a votat ieri în prima lectură proiectul bugetului pentru anul viitor. Guvernul prognozează o creștere economică de 4,5% în 2022, creșterea exporturilor cu peste 10,5 la sută, a importurilor cu 5% și o rată a inflației de aproape 7%.
În opinia economistului Viorel Gârbu, prognozele Guvernului sunt prea optimiste. În primul rând, inflația,conform ultimelor date ale Băncii Naționale va fi de două ori mai mare și va ajunge la 15%. În plus, după o creștere economică semnificativă în acest an, e puțin probabil ca aceasta să avanseze substanțial și în 2022.
Executivul a mers pe un scenariu exagerat de optimist, atât în ceea ce ține de rata inflației, cât și de creșterea economică. Cifrele la care a făcut referință Cabinetul de Miniștri sunt exagerat de bune, lucru care ar putea crea disconfort anul viitor și să impună autorităților să revadă documentele care au fost elaborate în baza acestor scenarii, implicit bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale, și așa mai departe.
Și în opinia analistului economic de la Expert-Grup, Alexandru Fală, inflația va fi mult mai mare decât prevede Guvernul. Totuși, în opinia sa, Republica Moldova ar putea avea o creștere economică de 4,5%. Alexandru Fală menționează însă că bugetul pentru anul viitor este orientat social, având în vedere că urmează să acopere majorări de salarii, pensii și prestații sociale, fără a crește semnificativ taxele și impozitele.
Per ansamblu, nu avem o înăsprire a politicii monetare. Avem o creștere a cheltuielilor bugetare orientate pentru diminuarea efectelor creșterii prețurilor, adică un buget cu puternică tentă socială. Pentru ca să acopere această diferență se mărește deficitul bugetar.
Proiectul bugetului a fost criticat dur de opoziția parlamentară, care consideră că nu prevede acțiuni clare care ar permite înviorarea economică și nu acoperă pierderile cetățenilor legate de creșterea prețurilor.