Experți, despre problema exportului merelor moldovenești: „Când au fost impuse primele embargouri din partea Rusiei, a fost clar că aceasta este o piață foarte instabilă”

  • 05 Aprilie 2022 14:20
Experți, despre problema exportului merelor moldovenești: „Când au fost impuse primele embargouri din partea Rusiei, a fost clar că aceasta este o piață foarte instabilă”

Rep. Moldova s-a pomenit, practic, nepregătită să găsească o soluție urgentă pentru a-și putea vinde producția de mere, în situația în care ea depinde aproape în întregime de piața rusească. În prezent, nici piața europeană nu este pe deplin gata să accepte întreaga cantitate de mere moldovenești. România ar putea fi o soluție de moment, fiind deschisă că cumpere o parte din merele moldovenești. Subiectul a fost discutat de experți în cadrul unei dezbateri la Agenția IPN consacrate problemei exporturilor de fructe moldovenești.

Republica Moldova produce anual circa 350 mii de tone de mere, dintre care aproximativ 70 mii de tone sunt consumate pe piața internă. Până la 98% dintre exporturile de mere erau orientate, tradițional, spre piața rusă. Pentru moment, rămân blocate în depozite în jur de 105 mii de tone de mere, o cantitate enormă, potrivit experților.

Experții mai spun că situația în care Moldova nu-și poate exporta merele este rezultatul politicilor guvernamentale și sectoriale care au fost promovate până acum. Din 2005, când au fost impuse primele embargouri din partea Rusiei, era clar că această piață este una nesigură pentru Republica Moldova, iar factorii de resort nu au făcut prea multe pentru diversificarea pieței, consideră expertul Viorel Chivriga.

„Acesta a fost, practic, un semnal foarte clar că este o piață foarte instabilă care în foarte multe cazuri funcționează nu după reguli economice, dar după reguli  impuse de politic. Trebuia de atunci, din acea perioadă, să căutăm niște modalități de a ne proteja și țara, și agenții economici. Va fi foarte complicat, în perspectiva medie, nu știu ce se va întâmpla în câțiva ani pe arena politică, dar va fi foarte greu de intrat  pe piața din Rusia și cred că piața va fi transformată radical”.

La rândul său, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, spune că Rep. Moldova s-a pomenit într-o capcană. Pe fondul sancțiunilor internaționale, exporturile moldovenești au fost, practic, blocate în Rusia, iar în țări asiatice sau africane acestea nu sunt posibile acum. În această situație, piața română ar putea absorbi o parte din merele moldovenești, spune Vasile Șarban.

„Noi, la moment, suntem prinși într-o capcană. Avem ceea ce avem în depozite, avem situația care o avem în partea estică. (...) Avem o deschidere totală din partea României. Am putea să exportăm în România chiar dacă sortimentul nu este acel preferat pe piața lor. Ei anual importă circa 100 mii tone de mere, preponderent din Polonia. Am putea să substituim o parte din aceste importuri.”

Directorul Asociației ADEPT, Igor Boțan, spune că Rep. Moldova trebuie să-și amplifice diplomația economică și să producă soiuri solicitate pe piețele externe.

„Este un sport național să ne lăsam luați prin surprindere. Avem peste 100.000 de tone de mere cu care, deocamdată, nu prea știm cum să procedăm, deși se caută soluții. Trebuie piața internă folosită la maxim pentru ca producătorul să aibă siguranța că poate fi salvat parțial. Trebuie să avem, așa cum spune dl Chivriga, o diplomație economică mult mai activă pentru ca producția din Rep. Moldova,  în special cea agricolă, să se extindă. Este mult de făcut în privința planificării producției din RM, să corespundă cerințelor de pe piața externă.”

Un studiu realizat recent de experții Centrului Analitic Independent „Expert Grup” arată că, în perioada 2018-2020, volumul exportului de mere, pere și gutui proaspete în Rusia s-au ridicat la 98%, cifrându-se la 59 mil. USD. Cel al exportului de căpșuni, zmeură și coacăze din R.Moldova este orientat în proporție de 95%, la fel spre Rusia. Această țară este și principala piață de desfacere pentru caise, cireșe, vișine, piersice și prune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău