Experți, despre pachetul de sprijin financiar al UE: „Rep. Moldova trebuie să aibă capacitatea de absorbi această sumă, care este una într-adevăr semnificativă”

  • 10 Octombrie 17:56
Experți, despre pachetul de sprijin financiar al UE: „Rep. Moldova trebuie să aibă capacitatea de absorbi această sumă, care este una într-adevăr semnificativă”

Pachetul de sprijin financiar pentru Republica Moldova, anunțat astăzi, 10 octombrie, de Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este o ofertă la care trebuie să dăm un răspuns clar privind integrarea europeană, inclusiv la referendumul din 20 octombrie, consideră unii analiști. Totodată, acest sprijin este o oportunitate pentru Republica Moldova de a se ralia la standardele europene, mai cred experții, transmite Radio Chișinău.

Vizita (Ursulei von der Leyen) este un gest care arată că Republica Moldova este în primul eșalon al agendei europene și nu este întâmplător faptul că acest ajutor vine cu 10 zile înainte de alegerile prezidențiale și referendumul constituțional”, a declarat, pentru Radio Chișinău, jurnalistul în relații europene și NATO, Robert Lupițu, redactor-șef al publicației Calea Europeană.

„Uniunea Europeană arată Republicii Moldova că poate simți o parte din bunăstarea europeană până să fie în interiorul Uniunii Europene. Îndeamnă Republica Moldova să se ralieze cât mai curând la reforme, la standarde europene, pentru a adera în cel mai rapid timp cu putință și din punct de vedere al respectării tuturor prevederilor pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a spus Robert Lupițu.

Sprijinul anunțat de președinta Comisiei Europene este condiționat de reconfirmarea parcursului european la referendumul din 20 octombrie și de voința politică ulterioară de a implementa reformele, este de părere analistul Ion Tăbârță.

Totodată, Republica Moldova trebuie să aibă capacitatea de absorbi acești bani, a declarat expertul, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

„Acest ajutor, care este parțial credit, parțial grant, este o ofertă pentru ca statul nostru să se dezvolte. Ca să o acceptăm, trebuie să venim cu un „da” clar pentru integrarea europeană, pentru ca, ulterior, să mergem la momentul tehnic și anume noi va trebui să absorbim acești bani, și sperăm că vom avea capacitate ca să absorbim această sumă care este într-adevăr una semnificativă”, a subliniat Ion Tăbârță. 

Pachetul de sprijin financiar pentru Republica Moldova în valoare de 1,8 miliarde de euro este prevăzut pentru următorii trei ani. Planul de creștere economică se întemeiază pe trei piloni care vizează sporirea asistenței financiare, consolidarea accesului la piața unică a UE și sprijinirea reformelor socioeconomice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău