Experți, despre noul director SIS: Alexandru Musteață va trebui în primul rând să reformeze instituția din interior

  • 03 Iunie 2022 12:43
Experți, despre noul director SIS: Alexandru Musteață va trebui în primul rând să reformeze instituția din interior

Noul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, va trebui, în primul rând, să reformeze instituția din interior, deoarece aceasta este afectată de moșteniri cleptocratice și este împânzită de agenți străini. Opiniile au fost exprimate de către experți pentru Radio Chișinău.

Experții spun că misiunea prioritară a lui Alexandru Musteață e reformarea instituției. Noul director al SIS va trebuie să identifice „persoane partizane” în interiorul SIS care să-l ajute să promoveze reformele și să purifice instituția, crede comentatorul politic, Ion Tăbârță:    

„Desigur, va avea misiunea foarte complicată de a purifica instituția de agentura străină. Trebuie să o supunem pe șleau că SIS este îmbinat cu fel de fel de informatori sau agenți ai unor state străine. Însă această purificare nu trebuie să fie pur și simplu o modalitate, un mijloc de a scoate anumite cadre și de a pune altele”.

Directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, membru al Consiliului Suprem de Securitate, consideră că reformele interne ale SIS ar trebuie să conducă, în cele din urmă, la creșterea eficienței și încrederii în instituție:

„Această instituție a fost afectată de practici cleptocratice care i-a afectat eficiența. Lucrul acesta, evident, că va fi o provocare. Există o rezistență în sistem, există persoane loiale în trecut guvernărilor precedente și grupurilor de interese înguste și dumnealui va fi în situația în care să vină cu această poziție foarte clară și să lucreze pentru a duce la capăt reforma de care instituția are nevoie”.

Fiind din afara sistemului, misiunea lui Alexandru Musteață de a reforma instituția va fi una complicată, dar nu imposibilă, consideră Ion Tăbârță:

„Putem să spunem că îi va fi complicat. Nu este prima tentativă de acest gen, când au venit persoane din afara sistemului – ne amintim aici de cazul lui Artur Reșetnicov sau al lui Mihai Balan. Nu putem afirma că s-a schimbat ceva fundamental în activitatea SIS. Mai degrabă, în perioada dlui Reșetnicov, SIS a devenit o bâtă și mai puternică aplicată de puterea politică de la Chișinău.”

Alexandru Musteață a primit, la 2 iunie, votul majorității parlamentare din Legislativ. Noul director al SIS vine din sectorul asociativ, dar a făcut, anterior, studii de master în domeniul securității naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău