Experți, despre modificările făcute la Legea pensiilor | Valeriu Sainsus: ”Acesta este un ”mișmaș” al actualei guvernări. Riscăm să ajungem în situația când pensiile nu vor întruni minimul de existență”

  • 13 Februarie 2020 12:50
Experți, despre modificările făcute la Legea pensiilor | Valeriu Sainsus: ”Acesta este un ”mișmaș” al actualei guvernări. Riscăm să ajungem în situația când pensiile nu vor întruni minimul de existență”

Noile modificări la Legea privind sistemul public de pensii, aprobate, ieri, de Guvernul Chicu, vor defavoriza persoanele cu venituri mici deoarece vin să înjumătățească coeficientul de indexare. De această părere sunt experții care atenționează că după indexările din aprilie și octombrie, majoritatea pensiilor riscă să nu acopere nici măcar minimul de existență.

Nouă formulă de indexare a pensiilor prevede modificarea acestora de două ori pe an: la 1 aprilie și la 1 octombrie, indiferent de mărimea alocațiilor. La 1 aprilie coeficientul de indexare va constitui inflația înregistrată în ultimul semestru al anului precedent indexării, iar la 1 octombrie, coeficientul de indexare va constitui inflația înregistrată în primul semestru al anului în curs.

Aceste modificări au loc la două luni după ce deputații au votat indexarea pensiilor, coeficientul de indexare stabilit atunci fiind echivalent cu media indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani.

Demograful, Valeriu Sainsus, califică noile modificări drept o înșelătorie. El constată că după indexare, de fapt, pensiile nu se vor majora, așa cum promit autoritățile.

„Acesta este un ”mișmaș” al actualei guvernări, în contextul în care au fost deja aprobate două indexări ale pensiilor pe an. În ultimul timp, trebuie să spunem că, gradul sau cota de impozitare a pensiilor s-a redus foarte mult. În contextul actualei indexări a pensiilor, de fapt, cetățeanul are de pierdut, pentru că cota de indexare este mult mai mică decât a precedentelor guvernări. Deci, pensiile, de fapt, nu vor crește. Riscăm, prin urmare, să ajungem în situația când marea majoritate a pensiilor nu vor întruni minimul de existență”, a spus Valeriu Sainsus.

Și expertul economic Viorel Gârbu consideră că situația pensionarilor după implementarea noii formule de indexare nu se va îmbunătăți.

„Indexarea la nivelul inflației este o încercare a Executivului de a menține pensiile la nivelul existent. Deci, pensiile nu cresc. Pensia în Republica Moldova este la nivelul de 27% din salariu mediul pe economie. Situația este dezastruoasă la acest capitol, în pofida reformei care a fost efectuată pe durata guvernului Filip, acest lucru nu s-a schimbat. Sistemul nostru de pensionare este profund viciat și nu corespund realităților”, a precizat Viorel Gârbu.  

Și deputații Partidului “Acțiune și Solidaritate” și Platformei „Demnitate și Adevăr” au criticat modificările aprobate de către Executiv care, în opinia lor, anulează creșterea în valoare dublă a veniturilor majorității pensionarilor.

”De la 1 aprilie, pensia va fi indexată cu 3,5% și la 1 octombrie cu încă 3,5%, față de 7% cum prognoza anterior Guvernul Sandu. Revenim la formula de care am fugit”, au declarat deputații din opoziție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău