EXPERȚI, despre modificarea legii procuraturii: Proiectul depășește cu mult obiectul hotărârii CC. Alegerea sau aspecte ale alegerii procurorului general nu au fost declarate neconstituționale

  • 17 Iulie 14:02
EXPERȚI, despre modificarea legii procuraturii: Proiectul depășește cu mult obiectul hotărârii CC. Alegerea sau aspecte ale alegerii procurorului general nu au fost declarate neconstituționale

Proiectul de modificare a legii cu privire la procuratură, examinat și adoptat ieri de majoritatea parlamentară în ambele lecturi provoacă critici și îngrijorări atât din partea opoziției, cât și a societății civile. Experții menționează că proiectul depășește cu mult scopul său anunțat de a ajusta legea la prevederile unei hotărâri a Curții Constituționale.

Parlamentul a votat ieri în două lecturi un proiect de modificare a Legii cu privire la procuratură, aprobat cu doar  o zi înainte de Guvern. Inițiativa are drept scop executarea unei hotărâri a Curții Constituționale privind procedura de numire a Procurorului General și a procurorului general interimar. În principiu, se oferă un rol mai important Consiliului Superior al Procurorilor în acest proces. Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Radu Foltea.

În cadrul dezbaterilor, opoziția a reclamat însă graba cu care a fost  promovat acest proiect, dar și faptul că mai multe prevederi ale acestuia nu au nimic în comun cu hotărârea Curții Constituționale.

De asemenea, Centrul de Resurse Juridice din Moldova și Institutul pentru Politici și Reforme Europene au prezentat o opinie comună referitoare la acest proiect în care își exprimă îngrijorarea față de unele prevederi care depășesc obiectul hotărârii Curții Constituționale.

Printre acestea sunt excluderea concursului pentru transferul procurorilor, oferindu-se împuterniciri mai mari Consiliului Superior al Procurorilor și Procurorului General în acest sens, revenirea la gradele de calificare a procurorilor, excluse în 2016, anularea posibilității ca persoanele care au experiența de judecător să poată candida la funcția de procuror general. Aceste prevederi atentează la independența procurorilor și încalcă unele recomandări ale Comisiei de la Veneția, a comentat pentru radio Chișinău președintele CRJM, Vlad Gribincea, unul din autorii Legii cu privire la Procuratură.

Acest proiect depășește cu mult obiectul hotărârii CC. El s-a referit la chestiuni care în genere care nu se referă la alegerea procurorului general, sau aspecte ale alegerii procurorului general care nu au fost declarate neconstituționale. Proiectul a fost înregistrat destul de subit la Ministerul Justiției și a ieșit foarte rapid din Ministerul Justiției. Miercuri, proiectul a fost pe agenda Guvernului, joi - votat în Parlament. O asemenea grabă ridică semne de întrebare cu privire la intențiile reale ale acestui proiect.

La 21 mai Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele prevederi ale legii respective ce țin de procedura de selectare a procurorului general, cu participarea în acest proces a unei comisii create de Ministerul Justiției. În baza prevederilor respective a fost selectat și numit actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo. Curtea a precizat însă că hotărârea sa nu are efect asupra mandatului acestuia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19
Cer fragmentat
Umiditate:39 %
Vint:1,5 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
22
Sat
23

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău