Experți, despre majorarea cheltuielor pentru apărare. „Nu există niciun motiv să vorbim despre cheltuieli serioase pentru apărare în R.Moldova”
-
30 Noiembrie 2018 16:05
Pentru anul 2019, Republica Moldova a majorat cu 102 milioane de lei cheltuielile pentru domeniul apărării, lucru apreciat diferit de experții militarii.
Potrivit agenției INFOTAG, vineri, Parlamentul a aprobat majorarea cheltuielilor Ministerului Apărării de la 734 mil. lei până la 736 mil. lei, dintre care aproape jumătate din cheltuieli va fi direcționată spre întreținerea forțelor armate.
Solicitat de reporterul agenției INFOTAG, copreședintele Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, generalul Ion Solonenco, a spus că "este logic ca bugetul Ministerului Apărării să fie majorat".
"Cum s-a născut armata Moldovei? Practic din conflictul armat din 1992. Acum ordinea în Zona de Securitate la Nistru este asigurată de către pacificatorii moldoveni. Împreună cu ei, activează și rușii, și reprezentanții Transnistriei. Plus observatorii ucraineni. Această activitate presupune că va fi și trebuie desfășurată exclusiv de către profesioniști. Iar astfel de sarcini le poate îndeplini numai o armată calificată", a subliniat el.
El a amintit că "armata este un atribut și o fortăreață a statalității".
"Este un nonsens, dacă autoritățile nu finanțează cheltuielile armatei în întregime. Și atâta timp cât misiunea de menținere a păcii pe Nistru va fi actuală, prezența unei finanțări durabile este cheia succesului operației", a spus generalul.
Fostul ministru al Apărării, generalul Victor Gaiciuc, consideră că creșterea cheltuielilor pentru apărare este ceva normal.
"Da, este necesară. Atâta timp cât suma cheltuielilor nu va fi adusă la 1% din PIB, nu există niciun motiv să vorbim despre cheltuielile serioase pentru apărare în Republica Moldova. Dacă vorbim despre o armată profesională, întreținerea ei este mult mai scumpă", a declarat el.
Un expert în domeniul securității, fostul șef al Poliției de Frontieră a R.Moldova, Rosian Vasiloi, consideră că "nu va fi nici un fel de creștere a cheltuielilor pentru apărare".
"Iată cifrele reale. De exemplu, articolul bugetului "Politica de apărare". Au fost 124 milioane de lei, iar acum sunt 125 milioane de lei. Avem o ușoară creștere pentru "Medicină și instruirea militară" - până la 108 milioane de lei sau cu 10 milioane de lei mai mult. Există o creștere a poziției "Forțele pedestre și aeriene". Erau 293 milioane de lei, iar acum suma este de 382 milioane de lei, însă acest lucru nu este suficient pentru a dezvolta cel puțin un domeniu din Ministerul Apărării", a explicat el.
Vasiloi consideră că profesionalizarea armatei (anunțată de autorități pentru următorii trei ani - "I.") necesită 650 milioane de lei.
"În fiecare an, la bugetul obișnuit trebuie adăugate 217 milioane de lei. Și aceasta doar pentru a angaja profesioniști. Iar pentru achiziția echipamentelor militare și a tehnicii de ultimă generație trebuie bani aparte", consideră expertul.
Deputatul a prezentat cifre, potrivit cărora, în 2018, bugetul constituie 625 milioane de lei, în anul 2019 - 736 milioane de lei, în 2020 - 790 milioane lei, în 2021 - 895 milioane de lei, în 2022 - 1,015 miliarde de lei, în 2023 - 1,150 miliarde de lei, în 2024 - 1,3 mlrd. lei, în 2025 - 1,465 mlrd. lei.