Experți, despre economia R. Moldova în anul 2020 | Adrian Lupușor: „Economia R. Moldova în anul curent va înregistra un ritm mai scăzut de creștere față de anul precedent din cauza a trei factori”

  • 30 Ianuarie 2020 13:33
Experți, despre economia R. Moldova în anul 2020 | Adrian Lupușor: „Economia R. Moldova în anul curent va înregistra un ritm mai scăzut de creștere față de anul precedent din cauza a trei factori”

Economia Republicii Moldova în anul curent va înregistra un ritm mai scăzut de creștere față de anul precedent, pe fundalul unor provocări și riscuri atât interne cât și externe, prognozează economiștii de la Centrul Expert-Grup, care au lansat astăzi publicația economică MEGA. Exporturile vor crește nesemnificativ, iar rata de majorare a importurilor o va depăși pe cea a exporturilor, în timp ce cheltuielile bugetare vor fi mai mari decât veniturile.

În aceste condiții, cel mai probabil Guvernul va trebui să renunțe la o parte din angajamentele sociale. Dar și proiectele investiționale pe care și le-a asumat ar putea fi realizate doar parțial din cauza finanțării externe reduse. 

După un an economic relativ favorabil, 2020 aduce mai multe provocări macroeconomice, cu riscuri esențiale pentru sistemul finanțelor publice. Creșterea economică va fi de cel mult 4%și cele mai multe sectoare economice vor avea creșteri lente în 2020, potrivit prognozelor experților. Cea mai semnificativă încetinire va fi în domeniul construcțiilor, iar cel mai bine se va dezvolta comerțul. Există trei factori principali care vor duce la încetinirea creșterii economiei în acest an, susține directorul executiv al Expert Grup, Adrian Lupușor.

„Prima cauză ține de faptul că efectele pozitive ale reformei fiscale observate pe parcursul anului 2019 se vor disipa în 2020. Altă cauză este încetinirea creșterii economice în regiune, în special în UE și CSI. Creșterea discrepanței dintre exporturi și importuri va fi un alt factor care va trage dinamica economică în jos”, a spus Adrian Lupușor.

În anul 2020, cheltuielile publice vor crește mai rapid decât veniturile bugetare în contextul unui nou an electoral. În același timp, finanțarea externă va fi mai mică decât cea la care se așteaptă Guvernul. În aceste condiții, autoritățile vor fi nevoite să renunțe la anumite angajamente sociale, dar și la investiții capitale, atenționează experta Tatiana Savva.

„Proiectele investiționale care sunt finanțate din surse externe ar putea să fie executate în proporție redusă sau selectiv în condițiile incertitudinii destul de mari privind finanțarea externă. Orice promisiune politică făcută, dacă nu este reflectată în Legea bugetului, nu este validă. Noi nu vedem aceste promisiuni ca fiind reflectate în Legea bugetului pentru 2020 și atunci ne întrebăm cum vor fi realizate promisiunile făcute de guvernare în ultimele luni”, a menționat Tatiana Savva.

Printre alte provocări ale anului economic 2020 sunt seceta și temperaturile înalte din această iarnă, care riscă să compromită producția agricolă și să conducă la recesiunea sectorului. Alte riscuri prezentate de experți sunt privatizările unor întreprinderi de stat, efectuate în grabă și netransparente, înrăutățirea continuă a situației demografice, dar și temperarea creșterii economice externe. Acest ultim factor va conduce la micșorarea exporturilor, care în acest an vor înregistra o majorare cu doar aproximativ 2%, potrivit raportului, în timp ce importurile vor crește cu 3 la sută, majorându-se astfel deficitul balanței comerciale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău