Experți, despre documentul de politică externă abrogat de Putin: „Rusia oricum nu se uită la hârtiile semnate. Prin Memorandumul din 1994, garanta integritatea teritorială a Ucrainei, iar asta nu a împiedicat Rusia să o atace”

  • 22 Februarie 2023 14:40
Experți, despre documentul de politică externă abrogat de Putin: „Rusia oricum nu se uită la hârtiile semnate. Prin Memorandumul din 1994, garanta integritatea teritorială a Ucrainei, iar asta nu a împiedicat Rusia să o atace”

Rusia trece la o nouă etapă în care nu mai respectă condițiile suveranității și integrității teritoriale a Rep. Moldova în elaborarea statutului special pentru Transnistria. Acțiunile Moscovei vorbesc despre intențiile ei mai mult decât documentul abrogat, susțin analiștii politici în contextul anulării decretului președintele rus Vladimir Putin din 2012 prin care era recunoscută integritatea teritorială a Rep. Moldova în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, relatează Radio Chișinău.

Recunoașterea independenței pentru regiunile separatiste ale Georgiei, Abhazia și Osetia de Sud de către Rusia în anul 2008, demonstrează intențiile de anexare și a teritoriului din stânga Nistrului, a comunicat pentru Radio Chișinău analistul Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

„Dacă ar fi să judecăm după acțiunile și reacțiile Rusiei pentru alte zone separatiste din spațiul post-sovietic, putem concluziona că Moscova și-a dezlegat mâinile pentru recunoașterea Transnistriei ca stat independent cu alipirea, anexarea ulterioară sau la Federația Rusă direct sau la Uniunea Statală Rusia-Belarus la care deja au aderat, prin același mecanism, Abhazia și Osetia de Sud, zone separatiste în fostul spațiu sovietic”, a afirmat Anatol Țăranu.

Analistul politic Nicolae Negru crede că documentul anulat de Vladimir Putin nu ne vizează direct, dar asta nu exclude agresiunea Rusiei împotriva țării noastre. Rep. Moldova trebuie să continue consolidarea securității și apărării, mai crede Nicolae Negru.

 „Rusia acum se pomenește într-o situație inedită. Își revizuiește relațiile cu Statele Unite și cu Uniunea European. Am nimerit și noi pe acolo. Aceasta nu este un indiciu că Rusia o să ne atace de acum înainte, pentru că ea ne atacă deja. Ea duce împotriva Rep. Moldova un război hibrid, chiar dacă acest decret funcționa și nu ar fi trebui să procedeze Rusia în felul ăsta. Rusia oricum nu se uită la hârtiile semnate. De exemplu, cu Ucraina ea garanta în Memorandumul din 1994 integritatea teritorală a Ucrainei, atunci când Ucraina a transmis armele nucleare către Rusia. Nu a împiedicat-o să atace Ucraina. Ucraina avea scrisă în Consituție neutralitatea în 2014. Asta nu a împiedicat-o pe Rusia să ocupe Crimeea și o bucată din teritoriul din Donbas. Nu documentul, dar acțiunile Rusiei vorbesc despre intențiile ei”, a spus Nicolae Negru

Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat pentru Radio Chișinău că decretul abrogat este un gest de frustrare din partea autorităților ruse. Țara noastră va continua calea refromelor și a procesului de aderare la Uniunea Europeană, a spus șeful Legislativului.

„Zic să ne concentrăm pe agenda noastră, pentru că ei sunt inconsecvenți și pe alocuri imprevizibili pentru ei. Noi suntem previzibili în agenda noastră, să avem grijă de pacea și stabilitatea în țara noastră, să implementăm reformele și să ajungem să deschidem negocierile de aderare”, a declarat igor Grosu.

Amintim că după abrogarea decretului președintelui rus, autoritățile de la Chișinău, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerul de externe, au anunțat că au luat act de această decizie și că vor cere în continuare Federație Ruse retragerea trupelor sale militare de pe teritoriul Rep. Moldova, conform angajamentelor anterioare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău