Experți, despre demisiile lui Parlicov, Tofilat și Bînzari: „Acestea sunt justificate, pentru că, atunci când se comit niște erori, cineva trebuie să răspundă pentru ele”
-
06 Decembrie 2024 14:45
Stoparea livrărilor de gaze rusești către regiunea transnistreană ar putea provoca o criză energetică în Republica Moldova, amplificată de capacități reduse de transport și stocare a gazelor, au comentat experții Ion Preașcă și Nicolae Negru pentru Radio Chișinău. În acest context, demisiile celor trei funcționari din sistemul energetic sunt justificate, susțin aceștia, transmite Radio Chișinău.
Miezul problemei este șantajul Gazpromului, care condiționează livrarea gazelor pe ruta alternativă de achitarea unei datorii istorice pretinse, a declarat ieri, 5 decembrie, premierul Dorin Recean la TVR Moldova. Potrivit lui Recean, cel mai mare risc îl reprezintă întreruperile de curent electric către malul drept al Nistrului, în cazul slăbirii capacității de producere a centralei de la Cuciurgan.
„Prin pretinderea datoriilor istorice, Moscova încearcă să destabilizeze situația politică din Republica Moldova, creând o criză în preajma alegerilor parlamentare”, a spus publicistul și analistul politic Nicolae Negru.
În acest context, dacă Gazprom va stopa livrările către malul stâng, „s-ar putea ca unii transnistreni să aibă de suferit, să se revolte, dar din punctul meu de vedere asta e problema lor. Rusia a menținut acest regim separatist, ea controlează această regiune, ea este responsabilă”, a subliniat expertul.
„În partea dreaptă, aceste demisii eu consider că sunt justificate, chiar dacă din punctul meu de vedere domnul Parlicov a fost un ministru foarte bun, este un expert în domeniu, dar atunci când se comit niște erori, chiar neintenționate, când nu s-au procurat gaze la timp la prețuri mai joase, desigur că cineva trebuie să răspundă pentru asta. Persoanele de răspundere de la Energocom, de la Moldovagaz, Ministerul Energiei. Prin urmare, ceea ce s-a întâmplat ieri e un pas spre normalitate spre deprinderea societății cu faptul că atunci când un responsabil, un funcționar, un deminar de stat nu își îndeplinește atribuțiile, atunci trebuie să suporte consecințele”, a spus Nicolae Negru.
Potrivit jurnalistului și expertului în energetică Ion Preașcă, în eventualitatea stopării livrării gazelor rusești spre regiunea transnistreană, „unul din scenariile cele mai probabile este că Gazpromul va rezerva o cantitate mică de gaze, care să fie suficientă doar ca centrala să funcționeze, să asigure cu energie regiunea transnistreană, nu și malul drept”.
Astfel, Republica Moldova va trebui să procure energie electrică pe alte piețe, în regim de urgență, pentru a evita o criză de energie electrică, amplificată de insuficiența liniilor de transport, a explicat expertul.
„Scenariul cel mai prost e când nu se va livra gaze, după cum au spus și reprezentanții Guvernului, sunt posibile deconectări, e posibil să fie limitate livrările de energie și gaze către consumatorii mari, anume întreprinderi. Respectiv, va fi afectată situația economică. Gaz o să fie, dar energia e problema. Gaze cât de cât s-au rezervat, sunt stocuri, eu nu cred că o să avem în ianuarie deconectări de gaze. Problema poate fi la energia electrică”, a menționat Ion Preașcă.
Amintim că premierul Dorin Recean a cerut ieri demisiile ministrului Energiei, Victor Parlicov, a directorului general interimar al întreprinderii „Energocom”, Victor Bînzari și a membrului Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, Sergiu Tofilat, pentru că nu au întreprins măsurile necesare pentru a aproviziona țara cu gaze naturale. Dorin Recean a anunțat că săptămâna viitoare va merge în Parlament și va cere instituirea stării de urgență în sectorul energetic, din 16 decembrie.