EXPERȚI, despre declarațiile lui Igor Dodon: Pericolul imixtiunii externe la alegeri vine doar dinspre Moscova

  • 14 Februarie 2020 13:59
EXPERȚI, despre declarațiile lui Igor Dodon: Pericolul imixtiunii externe la alegeri vine doar dinspre Moscova

Mesajele transmise de președintele Igor Dodon ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate privind riscurile unor destabilizări în societate provocate din exterior, inclusiv prin intermediul unor organizații neguvernamentale sunt nefondate, dar similare viziunilor liderilor unor state în care sunt încălcate drepturile omului, cum ar fi Federația Rusă, constată experții. Ei avertizează că declarațiile lui Igor Dodon ar putea fi urmate de acțiuni concrete care ar putea limita activitatea ONG-urilor.

Igor Dodon a participat la ședința Colegiului Serviciului de Informații și Securitate, unde a invocat anumite riscuri la adresa securității Republici Moldova. În context, el a vorbit și despre alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an, menționând că există riscul unor imixtiuni din exterior.

„Constatăm deja că s-au activizat unele forțe din afară, are loc finanțarea unor organizații neguvernamentale, încercări de manipulare a populației pentru a provoca nemulțumiri în masă."

Mesajul lui Igor Dodon ar putea fi urmat de acțiuni care să ducă la limitarea activității organizațiilor neguvernamentale, la fel cum se procedează în state precum Rusia, a comentat pentru Radio Chișinău juristul Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme. În privința imixtiunii externe în alegeri, Ștefan Gligor consideră că dacă într-adevăr există acest pericol, el vine doar dinspre Moscova.

„Practic Dodon ne spune că este împotriva promovării unor procese de democratizare a societății, un trend foarte prezent în Federația Rusă și alte state în care drepturile sunt reprimate. Dacă există ingerințe externe în vederea influențării alegerilor prezidențiale, atunci ele vin din partea Federației Ruse.”

Este o tentativă a lui Igor Dodon care provoacă râsul, de a amplifica gravitatea unui subiect care nu este nici pe departe de o asemenea anvergură, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Ion Leahu, colonel SIS în rezervă. El amintește că un comportament similar a avut și fostul președinte, Vladimir Voronin, înainte ca Partidul Comuniștilor să piardă puterea în 2009. Potrivit lui Ion Leahu, ofițerii SIS cunosc ce au de făcut.

„Dacă și cineva ar putea afecta situația în procesul alegerilor, SIS lucrează. Nu este nevoie ca Dodon să vorbească aceste lucruri în fața presei.”

Amintim că în vara anului trecut, Parlamentul i-a oferit mai multe atribuții șefului statului în coordonarea activității SIS, inclusiv dreptul de a propune candidatura directorului instituției. Anterior, SIS era în subordinea Parlamentului, potrivit unor modificări operate în anul 2016.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău