Experți, despre credite bancare | O să ne confruntăm cu un adevărat fenomen social, atunci când numărul persoanelor aruncate în stradă de companiile de recuperare a datoriilor va fi în creștere

  • 22 Noiembrie 2019 13:02
Experți, despre credite bancare |  O să ne confruntăm cu un adevărat fenomen social, atunci când numărul persoanelor aruncate în stradă de companiile de recuperare a datoriilor va fi în creștere

Volumul creditelor bancare și nebancare este în creștere și a ajuns la nivelul anului 2014, înainte de criza financiară provocată de frauda bancară. Experți atenționează însă că în valoare reală, adică raportat la Produsul intern brut, volumul creditelor va ajunge la nivelul anului 2014 abia în 2025.

O altă caracteristică a pieței este creșterea explozivă a creditelor oferite persoanelor fizice, ceea ce poate duce la o adevărată problemă socială, deoarece tot mai mulți oameni ajung în incapacitate de plată. 

Volumul creditelor oferite persoanelor fizice și juridice a ajuns la 50 de miliarde de lei în luna octombrie, fiind la nivelul anului 2014, constată economistul Veaceslav Ioniță. Creșterea se datorează în primul rând organizațiilor de micro-finanțare nebancare, care și-au majorat ponderea de trei ori în volumul total al creditelor – de la 7% în 2014 – la 21%.

Al doilea factor care a contribuit la creștere sunt cetățenii, care și-au majorat volumul creditelor contractate de aproape 3 ori în 5 ani, în condițiile în carecreditele acordate economiei în această perioadă au scăzut.

Veaceslav Ioniță menționează că deși asistăm la o revenire a pieței creditării, recuperarea în valori reale, adică ținând cont de puterea leului și în raport cu Produsul Intern Brut se va întâmpla abia peste câțiva ani.

„În prezent am recuperat doar 10% din prăbușire, iar în valori comparative nivelul anului 2014 îl vom atinge nu mai devreme de anul 2025. Acestea sunt costurile plătite de societate pentru criza bancară din 2014”, a spus Veaceslav Ioniță.

Explozia creditelor oferite populației se explică atât prin intensificarea activității companiilor de micro-finanțare, cât și a ofertelor tot mai avantajoase oferite de bănci pentru creditele de consum. Economistul Viorel Gârbu menționează că intensificarea creditării populației aduce beneficii mici economiei, deoarece oamenii procură bunuri și servicii de peste hotare. În schimb, acest lucru poate provoca o adevărată problemă socială. Viorel Gârbu face referire la studiul unei companii de recuperare a datoriilor, care constată o creștere bruscă a numărului de persoane care nu-și pot achita creditele.

Volumul datoriilor care nu pot fi restituite crește și mai rapid decât volumul creditelor oferite. Deci o creștere și mai explozivă la acest capitol. Dacă o să avem o tendință de creștere la fel de rapidă o perioadă mai lungă de timp, o să ne confruntăm cu un adevărat fenomen social, atunci când numărul persoanelor aruncate efectiv în stradă de companiile de recuperare a datoriilor va fi din ce în ce mai mare. Și atunci problema aceasta va fi deja una politică”, a precizat Viorel Gârbu.

Parlamentul a modificat recent legislația privind activitatea companiilor nebancare, obligându-le se ofere mai multe informații clienților. Viorel Gârbu susține însă că statul trebuie să intervină mai activ, inclusiv să promoveze cultura financiară în rândul populației, dar și să modifice legislația pentru a oferi anumită protecție cetățenilor care au ajuns în incapacitate de plată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău