Experți, despre banii oferiți Armatei R. Moldova de UE: „Este nevoie de resurse financiare considerabile pentru a reforma sectorul de apărare”

  • 05 Aprilie 13:57
Experți, despre banii oferiți Armatei R. Moldova de UE: „Este nevoie de resurse financiare considerabile pentru a reforma sectorul de apărare”

Prin oferirea a 41 de milioane de euro pentru Forțele Armate ale Rep. Moldova, Uniunea Europeană asistă și sprijină modernizarea instituțiilor statului, consideră experții. Ei spun că acest element face parte din conectarea Rep. Moldova la politica comună europeană de securitate și apărare, transmite Radio Chișinău.

Obiectivul sprijinului oferit de Consiliului Uniunii Europene este de a consolida securitatea națională, stabilitatea și reziliența în domeniul apărării.

Acest sprijin face parte din procesul de reformare și modernizare a instituțiilor statului în R.Moldova, este de părere directorul Centrului de Informare și documentare privind NATO, Ion Tăbârță. 

„În condițiile în care nu avem bani sau avem insuficiențibani pentru sectorul de apărare, în contextul în care aproape în toată perioada de dependență, până acum doi ani, acest sector a fost lăsat de izbeliște și a existat de la sine, în aceste condiții este nevoie de resurse financiare considerabile pentru a reforma sectorul de apărare, pentru a crește capacitățile lui instituționale și noi în acest proces suntem sprijiniți de partenerii de dezvoltare, iar unul dintre acești parteneri este Uniunea Europeană”, a declarat Ion Tăbârță.

Din banii oferiți, R. Moldova urmează să achiziționeze cel de-al doilea radar de monitorizare a spațiului aerian, conform unui acord semnat astăzi, 5 aprilie.

De asemenea, vor fi procurate mijloace pentru războiul electronic. Un aspect important, apreciază expertul în securitate, Andrei Curăraru, întrucât aceste mijloace vor permite doborârea, prin metode radioelectronice, a dronelor care vor ajunge pe teritoriul R. Moldova.

„Radioascultătorii trebuie să înțeleagă că vorbim despre mijloace nonletale, că este o măsură legată de grant, adică nu este un împrumut pentru Armata Națională și că acest element face parte din conectarea Rep. Moldova la politica comună europeană de securitate și apărare. Noi vom încerca să facem parte din misiunile de pacificare la care face parte și UE, adică la misiuni de deminare, cum am făcut-o anterior”, a afirmat Andrei Curăraru.

 Consiliul Uniunii Europene a adoptat va acorda 41 de milioane de euro R.Moldova. Acești bani sunt destinați pentru  a finanța furnizarea de echipamente neletale în următoarele domenii: mobilitate, supraveghere aeriană, război electronic și echipamente logistice.

 Citește și: Țările UE au aprobat un ajutor de 41 de milioane de euro pentru sprijinirea Forțelor Armate ale Republicii Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
2,74
Nori împrăștiați
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Mon
4
Tue
7
Wed
7
Thu
5
Fri
6
Arhivă Radio Chișinău