Experți, despre avertismentul lui Igor Dodon adresat mass-mediei privind răspândirea știrilor false: Ar putea comite abuzuri și penaliza instituțiile de presă neconvenabile

  • 19 Martie 2020 12:24
Experți, despre avertismentul lui Igor Dodon adresat mass-mediei privind răspândirea știrilor false: Ar putea comite abuzuri și penaliza instituțiile de presă neconvenabile

Președintele Igor Dodon a avertizat presa după ședința de ieri de la Centrul Unic de Comandă că dacă va difuza informații false cu privire la răspândirea coronavirusului ar putea fi sancționată. Experții salută intenția autorităților de a lupta cu fenomenul știrilor false, numit și ”fake-news”, dar atenționează că în actuala situație, guvernarea ar putea comite abuzuri și penaliza instituțiile de presă neconvenabile.

Igor Dodon a chemat jurnaliștii să nu răspândească informații false despre situația legată de răspândirea coronavirusului în Rep. Moldova, avertizând instituțiile de presă că ar putea fi sancționate, inclusiv prin tragerea la răspundere penală.

„Vom ajunge în situația, și suntem acum pe calea să propunem, inclusiv răspundere penală pentru promovarea fake-news-urilor și pentru promovarea panicii”, a declarat Dodon.

 

Intenția autorităților de a lupta cu știrile false despre pandemie este salutabilă, însă există bănuieli rezonabile că dacă va exista acest mecanism de sancționare, el va fi aplicat împotriva presei incomode puterii, a comentat pentru Radio Chișinău directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei. Expertul spune că anume partidele și politicienii din actuala guvernare au beneficiat de știri false pentru a obține scoruri electorale și și-a exprimat îngrijorarea în privința unor eventuale abuzuri.

„Este important să se lupte împotriva știrilor false în contextul pandemiiei, însă, este la fel de important să minimalizăm posibilitatea de abuzuri din partea politicului. În Republica Moldova, de-a lungul anilor, am fost martori ai situațiilor când în spatele unor intenții foarte bune au existat abuzuri. Mă îndoiesc că în actuala situația din Republica Moldova, PSRM și Igor Dodon, care deseori este acuzat, pe bună dreptate, că induce în eroare opinia publică, este tocmai persoana care să se erijeze în luptător cu fake-news-urile”, a declarat Petru Macovei.

 

De asemenea, consilierul juridic al Centrului pentru Resurse Juridice, Ion Guzun, consideră că în situația din Rep. Moldova, intenția enunțată de Igor Dodon lasă loc pentru abuzuri.

„Ideea pe de o parte este una bună, dar se pare că se va merge la fapte de abuzuri. Dacă acestea vor avea loc, va trebui ca întreaga societate să reacționăm”, consideră expertul.

 

Experții mai susțin că este necesar ca în Rep. Moldova să fie creat un mecanism de combatere a știrilor false de orice tip, inclusiv din afară, și a penalizării instituțiilor care le promovează, dar să fie exclusă influența politicului la aplicarea acestuia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău