Experți, despre alegerile locale generale. „Optimismul Partidului Socialiștilor a fost supraestimat”

  • 21 Octombrie 2019 13:18
Experți, despre alegerile locale generale. „Optimismul Partidului Socialiștilor a fost supraestimat”

La alegerile locale generale de ieri, voturile au fost divizate pe criterii geopolitice și etnice, consideră unii analiști politici de la Chișinău.

Ei observă că la aceste scrutin, democrații, care au fost anterior la guvernare, au obținut un scor mai bun decât cel așteptat, iar pe scena politică au re-apărut candidații liberal-democrați. Detalii are Cristina Popușoi.

După afișarea rezultatelor preliminare ale alegerilor locale la nivel național, optimismul Partidului Socialiștilor de a obține majoritatea în consiliile raionale sau locale a fost supraestimat, iar căderea Partidului Democrat nu a fost atât de mare cum se preconiza, observă analistul Ion Tăbârță.

„Optimismul Partidului Socialiștilor a fost supraestimat. Trebuia să-și mai tempereze din acele porniri referitor la eventuale alegeri parlamentare anticipate. Căderea Partidului Democrat nu este chiar atât de mare cât s-a așteptat. Blocul ACUM se menține pe aceeași linie, pe alocuri chiar sub rezultatul alegerilor parlamentare. Surprinzător, vedem menținerea Partidului Liberal Democrat la nivel național”, a afirmat Ion Tăbârță.

Comentatorul politic Nicolae Negru consideră că și la acest scrutin, oamenii au votat pe criterii geopolitice. El crede că numărul mai mic de votanți, prezenți la urne, reflectă faptul că atitudinea cetățenilor față de putere nu s-a schimbat.

”La nord s-au preferat partidele de orientare pro-rusă. La Bălți, Blocul ACUM a luat mai puțin de 10%, au câștigat foarte ușor partidele pro-rusești. În raioanele de centru, blocul ACUM a fost dominant, ca mai înainte: partidele pro-europene obțineau scoruri bune în centru. La Chișinău, prezența nu a fost suficient de bună, ca să spunem că s-a produs o schimbare de atitudine față de putere. Năstase și Ceban nici nu au atins numărul de votanți pe care i-au avut la alegerile din mai, anul trecut. Chirtoacă a obținut un rezultat onorabil la Chișinău, deși PL nu e prezent în afara municipiului. Partidul lui Șor a obținut o victorie foarte ușoară la Orhei, ceea ce e iarăși ciudat, pentru că Șor e fugar într-un fel”, a subliniat Nicolae Negru.

Nicolae Negru constată, de altfel, că în Chișinău partidele unioniste, au acumulat un scor considerabil împreună, însă voturile au fost fragmentate pentru că aceste partide nu au reușit să înainteze un candidat comun.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău