Experți, despre alegerile din Adunarea Populară a Găgăuziei: Încep deja discuțiile neoficiale pentru formarea unei majorități

  • 04 Octombrie 2021 13:28
Experți, despre alegerile din Adunarea Populară a Găgăuziei: Încep deja discuțiile neoficiale pentru formarea unei majorități

În Găgăuzia, au fost aleși toți cei 35 de deputați, potrivit rezultatelor preliminare ale scrutinului de ieri, iar experții spun că încep deja discuțiile neoficiale pentru formarea unei majorități, în condițiile în care 25 din cei 35 de membri ai Adunării Populare de la Comrat au acces în calitate de candidați independenți, transmite Radio Chișinău.

Duminică în Găgăuzia s-a desfășurat turul doi de scrutin și alegeri repetate pentru legislativul local în 17 din cele 35 de circumscripții. Astfel, potrivit rezultatelor preliminare au fost aleși toți deputații. Procesul s-a desfășurat fără încălcări serioase, urmând ca rezultatele alegerilor să fie confirmate de justiție, a comunicat pentru Radio Chișinău președinta Comisiei electorale din regiune, Iana Kovalenko.

„Nu au fost înregistrate încălcări grave și nu am înregistrat plângeri. Urmează să ne adresăm Curții de Apel care, în conformitate cu legislația, urmează să confirme mandatele celor 17 deputați”, a spus Iana Kovalenko.


În același timp, comentatorul politic din regiune, Veaceslav Crăciun, consideră că această campanie electorală s-a manifestat printr-un dezinteres crescut al locuitorilor față de Adunarea populară, provocat, în opinia sa, de certurile din fosta legislatură și de lipsa de rezultate.
Potrivit lui Veaceslav Crăciun, deja încep discuțiile de culise dintre grupurile de deputați pentru a forma o majoritate. În opinia sa, lupta se va da între Dmitri Constantinov, un fost președinte al Adunării Populare și Demian Caraseni, fost vicepreședinte, care ar putea obține și susținerea Blocului comuniștilor și socialiștilor.


„Componența Adunării Populare este foarte pestriță. Sunt câteva grupuri care vor avea mai multă influență. După turul doi vor începe discuțiile de culise. Cu ce se vor finaliza, va fi clar în ziua alegerii președintelui Adunării Populare. Atunci va fi clar care va fi coaliția majoritară și cine va dicta regulile în Adunarea Populară”, spune Veaceslav Crăciun.


Blocul comuniștilor și socialiștilor a avut 22 de candidați în aceste alegeri, iar nouă au fost aleși în Adunarea Populară de la Comrat. Un deputat este din partea Partidului Acasă Construim Europa, iar 25 sunt independenți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău