EXPERȚI | Decizia Tiraspolului de a le permite locuitorilor din regiune să voteze la prezidențiale a fost luată sub presiunea Moscovei

  • 05 Octombrie 2020 14:07
EXPERȚI | Decizia Tiraspolului de a le permite locuitorilor din regiune să voteze la prezidențiale a fost luată sub presiunea Moscovei

Decizia autorităților separatiste de la Tiraspol de a le permite locuitorilor din regiune să voteze la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie a fost luată sub presiunea Moscovei și demonstrează încă o dată implicarea Rusiei în acest scrutin, consideră analiștii politici. Anterior și unii politicieni au criticat modul cum sunt organizate alegerile pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au decis săptămâna trecută să permită participarea cetățenilor moldoveni din regiune la scrutinul prezidențial, după ce anterior au impus restricții de călătorie până la 1 decembrie.

Biroul Politici pentru Reintegrare de la Chișinău anunță că subiectul a fost discutat și la ședința Comisiei Unificate de Control.

Decizia Tiraspolului de a excepta pentru o zi de interdicțiile impuse anterior pentru cei care vor vota la aceste alegeri, a fost luată doar sub presiunea Moscovei care, astfel, își exprimă sprijinul pentru Igor Dodon, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador în Federația Rusă.

„Moscova, care este interesată și-l ajută din răsputeri pe Dodon să obțină la doilea mandat de președinte, a exercitat presiuni asupra administrației separatiste de la Tiraspol pentru a facilita la maximum participarea cetățenilor din Transnistria la aceste alegeri. Acesta este doar unul din multele cadouri electorale pe care i le face Moscova lui Igor Dodon”, a declarat Anatol Țăranu. 

Și analistul politic Nicolae Negru califică drept „surprinzătoare” decizia Tiraspolului, remarcând faptul că a fost luată la doar câteva zile după o discuție dintre Igor Dodon și președintele Rusiei, Vladimir Putin, care și-a exprimat sprijinul pentru omologul său de la Chișinău.

„Toate aceste decizii fac parte dintr-o campanie de implicare a Rusiei în alegerile din Republica Moldova. Este în interesul Moscovei ca Dodon și PSRM să se mențină la putere ca forțe care reprezintă interesele Rusiei în Republica Moldova și face tot posibilul în acest sens”, a afirmat analstul. 

Amintim că pentru alegerile prezidențiale, Comisia Electorală Centrală a dispus deschiderea a 42 de secții de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului. Acestea vor funcționa în localitățile din dreapta Nistrului.

Decizia a provocat însă critici din partea opoziției, care o consideră nemotivată, în condițiile în care doar 175 de locuitori din regiune s-au înregistrat prealabil. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunțat că va contesta decizia CEC în instanță, iar autoritățile din unele localități au refuzat să ofere spații pentru organizarea secțiilor de votare.

Potrivit datelor CEC, în stânga Nistrului sunt înregistrați aproximativ 247 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot.

Amintim că la scrutinele din ultimii ani au existat acuzații la adresa guvernării că ar folosi cetățenii din stânga Nistrului pentru a influența scorul electoral. În luna iulie, în presă au apărut imagini video în care un apropiat al lui Igor Dodon ar fi promis bani locuitorilor din regiunea separatistă pentru a participa la alegeri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău